Marken

Het voormalige eiland Marken ligt in de Gouwzee en werd in 1957 via een dijk verbonden met het vaste land. Er wonen circa 1.800 mensen op Marken. Marken staat in binnen- en buitenland bekend om haar monumentale houten huizen en klederdracht.

Marken werd pas in de twaalfde eeuw een eiland. In de veertiende eeuw verloren de kloosterlingen het eiland aan graaf Willem IV. Een deel van het eiland werd aan bewoners verkocht en de rest van het eiland aan de poorters van Amsterdam. Toen de monniken verdreven waren, werden de dijken minder goed onderhouden en vonden meer en meer overstromingen plaats. Om de overlast van water te beperken, begonnen de Markers op werven te bouwen, kunstmatig opgeworpen heuvels. Toen er op de werven geen plaats meer was, werd er in stroken tegen de werven aan paalwoningen gebouwd. Tegenwoordig zijn er nog vijftien werven, waarvan het merendeel bewoond is.


In vroeger tijden was het de bedoeling dat Marken een voorhaven van Amsterdam zou worden. Mede dankzij de dijkverbinding werken tegenwoordig veel Markers op het vaste land. Daarnaast kwamen er op Marken forensen wonen en werden er op bescheiden schaal woningen gebouwd. Daarvoor waren er alleen woningen op de verschillende werven (verhogingen in het landschap) op Marken. Ondanks de aanleg van de dijk en de nieuwebouw heeft Marken zijn charme en eilandkarakter weten te behouden. Jaarlijks komen meer dan 300.000 bezoekers in Marken. Verschillende inwoners van Marken dragen tijdens hoogtijdagen nog de traditionele klederdracht. (Bron: waterland.nl over Marken / Afbeelding: Library of Congress).

Meer informatie over Marken

Marken in Wikipedia