Zuiderzee

Plaatsen aan de Zuiderzee

De Zuiderzee was een grote binnenzee in het noordelijk deel van Nederland. Met de voltooiing van de Afsluitdijk in 1932 werd deze zee gesplitst. Het binnendijkse deel heet sindsdien IJsselmeer (waarvan het Markermeer weer is afgesplitst), het buitendijkse deel is onderdeel van de Waddenzee. De oorspronkelijke oppervlakte was circa 5.900 kmĀ². De Zuiderzee kende heel wat eilanden en vroegere handels- en vissersplaatsen. In de etalage over de Zuiderzee tonen we een kleine selectie uit de collectie van openbare bibliotheken over Zuiderzeeplaatsen als Hoorn, Marken, Volendam, Naarden, Schokland, Harderwijk en Elburg.

                      

                           

                                         

                              

Boeken over de Zuiderzee

  • Elburg Bekijk details

    Ooit was Elburg een vissers- en handelsplaatsje dat rechtstreeks op de Zuiderzee uitkeek. Na eeuwenlang te kampen hebben gehad met overstromingen werd, na de tweede Sint Marcellusvloed (1362) en de watervloed van 1367, het besluit genomen dat Elburg moest worden verplaatst.

  • Marken Bekijk details

    Het voormalige eiland Marken ligt in de Gouwzee en werd in 1957 via een dijk verbonden met het vaste land. Er wonen circa 1.800 mensen op Marken. Marken staat in binnen- en buitenland bekend om haar monumentale houten huizen en klederdracht.

  • Schokland Bekijk details

    Schokland kent een lange voorgeschiedenis. Afwisselend was het gebied land, dan weer speelde water hier een hoofdrol. Al in prehistorische tijden was het voor mensen een aantrekkelijke vestigingsplaats.