Intocht Sint-Nicolaas

Hoe Sinterklaas kinderen uit de Jordaan gelukkig maakt in de jaren twintig van de vorige eeuw is te zien in deze video. De film wordt bewaard in het archief van EYE, het filmmuseum aan het IJ.

Lina's Sint Nicolaas boek

In de collectie van de Athenaeumbibliotheek is een boekje opgenomen over het Sinterklaasfeest uit 1891. Het is het boekje Het feest van Sint Nicolaas dat is geschreven door Lina. Het boekje ligt ter inzage in de Athenaeumbibliotheek.

Sint-Nicolaasliederen

Sinterklaasliederen geven een weerspiegeling van hoe het sinterklaasfeest is gevierd door de eeuwen heen. Van Benthem maakt onderscheid tussen de kerkelijke Sint-Nicolaas en de volksheilige Sinterklaas.

Powered by

Eugenie Boer

In 2014 verwierf de Athenaeumbibliotheek een grote collectie boeken over Sint-Nicolaas en het sinterklaasfeest uit de nalatenschap van mevrouw drs. Eugenie Boer (1947-2012). Deze boeken, zowel wetenschappelijke studies als sinterklaasboekjes voor kinderen uit de 19e en 20e eeuw, werden geschonken door haar erfgenamen.

Over etalage Sinterklaas

De Athenaeumbibliotheek heeft een prachtige collectie boeken en parafernalia mogen ontvangen over het Sinterklaasfeest. Het betreft een verzameling van Eugenie Boer. Dit interessante bezit wil SAB graag laten zien via deze digitale etalage.

Contact

De redactie wordt gevoerd door de Athenaeumbibliotheek. Vragen en/of opmerkingen over de Digitale Etalage Sinterklaas? Laat het ons weten!