Wetenschap

In 2015 is het thema van de Kinderboekenweek Raar Maar Waar: uitvindingen en wetenschap in kinderboeken en verhalen. Hoog tijd voor een dossier over wetenschap! Hier vind je boeken met lessuggesties en informatie over techniek en wetenschap op school, maar ook (voor)leesboeken voor kinderen waarin wetenschap een rol speelt. Daarnaast links naar websites met meer informatie over waarom kinderen kennis moeten maken met wetenschap, om zelf proefjes te doen, met achtergrondinformatie en heel veel inspiratiefilmpjes. 

Boeken bij Wetenschap

 • Leren is onderzoeken

  Kristof Van de Keere, Stephanie Vervaet

  Praktische didactische handleiding voor leerkrachten in het basisonderwijs.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Leren is onderzoeken

 • Techniek: leren door doen

  Lou Slangen

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Techniek: leren door doen

 • Wetenschap in actie!

  Dave Ansell, Chris Smith

  Vijftig experimenten die je zelf kunt uitvoeren, van het meten van de lichtsnelheid tot de wetenschap achter klokken en koffiekopjes. Met veel illustraties in kleur. Vanaf ca. 14 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Wetenschap in actie!

 • Wetenschap en techniek op de basisschool

  Hanno van Keulen, Ida Oosterheert

  Theoretische en praktische handreiking voor leerkrachten.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Wetenschap en techniek op de basisschool

 • Spelen met vuur

  Theodore Gray

  Lanceer een modelraket met de energie uit een koekje of maak ijs met een brandblusser. Ruim vijftig extreme natuurwetenschappelijke experimenten worden beschreven, Vooral om over te lezen en te zien op de spectaculaire kleurenfoto's. Sommige kun je zelf doen. Vanaf ca. 17 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Spelen met vuur

 • Sharing nature

  Joseph Cornell

  Voorbeelden van spelvormen om kinderen en volwassenen intensiever de natuur te laten beleven.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Sharing nature

 • De kleine onderzoeker

  Sally Featherstone

  Activiteiten die leerkrachten kunnen uitvoeren met kinderen vanaf ca. 4 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De kleine onderzoeker

 • Met je smartphone het bos in

  Kirsten van Miltenburg-Jonkers, Jolanda Pikkaart

  Maak met je mobiel een foto van een vogel, neem het geluid op met een speciale app en zoek uit welke vogel het is. Praktische tips en (les)ideeën om met technologische hulpmiddelen kinderen te interesseren voor de natuur. Voor opvoeders van kinderen van ca. 5 t/m 13 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Met je smartphone het bos in

 • 365x wetenschap

  Howard Allman

  Waarom zitten er gaten in brood? Waarom mengen vloeistoffen soms niet? 365 proefjes en experimenten rond geluid, schuim, windkracht, rechts- en linkshandigheid, muziek enz. Met kleine kleurenillustraties. Vanaf ca. 9 t/m 13 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van 365x wetenschap

 • Waarom? De grote kinderencyclopedie

  Simon Mumford

  Hoe vliegen vogels? Wat zit er in een piramide? Over de ruimte, planten en dieren, geschiedenis, wetenschap en je lichaam worden negen tot zestien vragen beantwoord. Met quizvragen en grote, veelal schematische, kleurenillustraties. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Waarom? De grote kinderencyclopedie

 • Proefjesboek

  Arno Verweij

  Hoe maak je een vierkante zeepbel? Kun je kleuren zien die er niet zijn? Ontdek via 65 proefjes, die stap voor stap worden uitgelegd, van alles over natuurkunde, scheikunde en biologie. Met vragen en eenvoudige en extra uitleg. Vanaf ca. 10 t/m 13 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Proefjesboek

(Voor)leesboeken bij Wetenschap

 • Daan in de ruimte

  Fiona Rempt

  Daan krijgt een astronautenpak voor zijn verjaardag. Nu wil hij ook echt de ruimte in! Samen met papa gaat Daan naar het ruimtevaartmuseum. Wat zal er gebeuren als hij in de raket gaat zitten? Prentenboek met vrolijk gekleurde illustraties. Vanaf ca. 5 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Daan in de ruimte

 • Stijn, uitvinder

  René van der Velde

  Stijn ontdekt dat hij uitvinder is. Dat is zijn eerste uitvinding. Zo doet hij nog elf uitvindingen. Maar soms gaat het niet helemaal goed. Vanaf ca. 8 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Stijn, uitvinder

 • Botje

  Janneke Schotveld

  Het lijkt een saaie vakantie te worden voor Bibi. Maar dan wordt er een robot bezorgd: Botje. Bibi moet voor Botje zorgen, want Botje is in gevaar. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Botje

 • De astronaut

  Liesbet Slegers

  Wat zijn de taken van een astronaut en hoe vliegt hij de ruimte in? Met kleine en paginagrote schilderingen in vrolijke kleuren. Vanaf ca. 3 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De astronaut

 • Als iemand ooit mijn botjes vindt

  Benjamin Leroy, Jaap Robben

  Gedichten over Tempeest, Ulevel en Zefiertje. Nederlandse woorden die niemand nog gebruikt, komen als nieuwe, spannende dieren tot leven. Met zachtgekleurde illustraties. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Als iemand ooit mijn botjes vindt

 • Een gat in mijn emmer

  Dieter Schubert, Ingrid Schubert

  Beer heeft water nodig om zijn bloemen water te geven, maar hij heeft slechts een emmer met een gat erin. Egel brengt uitkomst, of toch niet? Prentenboek met grote illustraties in kleur. Vanaf ca. 3 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Een gat in mijn emmer

 • Hoeveel papier gaat er in een boom ?

  Bas van Lier

  Kinderen stellen vijftig vragen over duurzaamheid. Vragen als 'Is de computer schadelijk voor het milieu?' en 'Waarom kappen mensen nog zo veel bomen?' worden beantwoord. Met grappige tekeningen in roze en zwart. Vanaf ca. 9 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Hoeveel papier gaat er in een boom ?

 • Springende pinguïns en lachende hyena's

  Jesse Goossens, Marije Tolman

  Wist je dat een ijsbeer linkshandig is en een krekel hoort met zijn knieën? Leuke weetjes van ruim vijftig dieren, met paginagrote fantasierijke fijne schilderingen in kleur. Vanaf ca. 5 t/m 8 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Springende pinguïns en lachende hyena's

 • Het raadsel van alles wat leeft en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel

  Jan Paul Schutten

  Wat is leven? Hoe zijn de planten, dieren en mensen ontstaan? Waarom leek jij ooit op een makreel? Allerlei vragen over de evolutie worden, soms op grappige wijze, beantwoord. Met veel zwart-witillustraties met een steunkleur. Vanaf ca. 11 t/m 14 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Het raadsel van alles wat leeft en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel

 • Franky

  Leo Timmers

  Sam weet zeker dat op verre planeten robots wonen, maar niemand gelooft hem. Hij besluit er zelf eentje te bouwen. Dan landt in de tuin een ruimteschip met precies zulke robots. Prentenboek met grappige kleurenillustraties. Vanaf ca. 5 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Franky

 • Project prep

  Niki Smit

  Isabel (13, ik-figuur) snapt niks van mode. Maar wel van technologie. Met haar vriendin Kate, een echt modegenie, bedenkt ze een succesvolle mode-app. Via een forum komt Isabel in contact met Tyler uit New York. Verhaal in dagboekvorm. Vanaf ca. 11 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Project prep

 • Keepvogel

  Wouter van Reek

  Keepvogel heeft een machine gemaakt om bessen mee te plukken, maar een en ander loopt een beetje uit de hand. Prentenboek met eenvoudige tekeningen in kleur. Vanaf ca. 4 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Keepvogel

Links bij Wetenschap

 • Proefjes

  Proefjes.nl is een website met eenvoudige proefjes om kinderen vanaf 8 jaar op een leuke manier kennis te laten maken met natuurkunde, scheikunde en biologie. Maandelijks komen er nieuwe proefjes bij.

 • Kidzlab

  De Kidzlab website staat vol knutsels waarmee je van alles kan ontdekken. Hoe krachten werken, hoe sterk lucht kan zijn en nog veel meer. Met een beetje wetenschap kun je zelf mooie dingen en goed werkend speelgoed maken. De meeste knutsels op de website zijn met eenvoudige spullen te maken en in de basis binnen een half uur klaar. Daarna is er tijd voor onderzoek en spelen met de knutsels. We hopen dat de knutsels daarmee geschikt zijn om in de klas te maken.

 • Mad Science

  Mad Science is de grootste verstrekker van educatief en uitdagend science onderwijs van Nederland, Europa en de wereld. Ieder jaar komen miljoenen kinderen in aanraking met Mad Science en leren kinderen de basisbeginselen van wetenschap en techniek. De missie is om overal waar we komen de nieuwsgierigheid van kinderen te wekken met behulp van leuke, educatieve activiteiten. Deze activiteiten brengen een beter begrip van wetenschap en techniek en de invloed daarvan op het dagelijks leven met zich mee.

 • Kinderuniversiteit

  De Kinderuniversiteit wil kinderen op een speelse manier kennis laten maken met wetenschap. Door deze naschoolse vorm van onderwijs aan te bieden, hopen de universiteiten bij te dragen aan het principe van life long learning. Want leren hoeft immers niet beperkt te blijven tot het bezoeken van de basis- en middelbare school. De Kinderuniversiteit wil niet alleen het verwerven van kennis bevorderen, maar in deze kennis ook meer diepte aanbrengen dan het normale schoolcurriculum toestaat.

 • Wetenschapsknooppunten

  De wetenschapsknooppunten vormen de natuurlijke schakel tussen het primair onderwijs en de universiteit. Ze kunnen leerkrachten helpen bij het behandelen van wetenschappelijke onderwerpen in de klas. Ook kunnen ze contact leggen met wetenschappers, die graag over hun onderzoek willen vertellen aan jonge kinderen. En ze organiseren tal van leerzame en boeiende activiteiten voor leerlingen op de basisschool.

 • Wetenschapper in de klas (pdf)

  Wetenschappelijk onderzoek en technologie vertalen naar onderzoekend en ontwerpend leren in het basisonderwijs, staat centraal in de bundel Wetenschapper in de klas. Het doel van dit boekje is om aanknopingspunten te vinden om (eigen) wetenschappelijk onderzoek en technologie te vertalen naar het basisonderwijs om op die manier kinderen op jonge leeftijd kennis te laten maken met actuele wetenschappelijke thema’s en het leren onderzoeken en ontwerpen.

 • Weekend van de Wetenschap

  Het Weekend van de Wetenschap is het podium van de toekomst. Op 3 en 4 oktober 2015 beleef je live wetenschap & technologie in heel Nederland. Het doel van het weekend is aan alle Nederlanders laten zien dat wetenschap en technologie staat voor innovatie en toekomst. Door het toegankelijk maken van wetenschap en technologie in al zijn vormen, het delen van kennis en het prikkelen van de nieuwsgierigheid investeert het Weekend van de Wetenschap in de toekomst van Nederland.

 • Raar Maar Waar: Per Ongelukt!

  Simon van der Geest schrijft dit jaar het Kinderboekenweekgeschenk: Per ongelukt! Bij dit spannende verhaal hoort ook een gratis app. ‘Het Geheime Hoofdstuk’ is het verhaal dat voorafgaat aan het Kinderboekenweekgeschenk. Swipe door het verhaal terwijl je het museum uit het boek van binnen en buiten ontdekt!

 • Codeweek

  In een groot aantal Europese lidstaten vindt van 10 t/m 17 oktober dit jaar de Codeweek 2015 plaats. Stichting Kennisnet en ECP zijn gestart met de voorbereidingen voor de 2e editie van de Nederlandse Codeweek. Met activiteiten en programma’s op scholen en in het land stimuleren de initiatiefnemers hiermee kinderen, jongeren, ouders en docenten om te leren programmeren. Programmeren is hét lezen en schrijven van de toekomst.

Filmpjes bij Wetenschap

 • Hoe maak je zelf een luchtballon?

  Zelf een luchtballon maken? Dit proefje kun je zelf ook! Volg de instructies in dit filmpje maar.

 • Klokhuis: de 3D-printer

  Je kan naar 3D-films in de bioscoop en er is ook al 3D-televisie. Maar driedimensionaal uitprinten kan ook! Dolores laat zien hoe zo'n 3D-printer prachtige driedimensionale prints kan maken.

 • Natuur, Wetenschap en Techniekconferentie Basisonderwijs

  De Natuur, Wetenschap en Techniekconferentie Actie=Reactie voor het basisonderwijs bleek een groot succes. Bekijk hier de terugblik op deze dag.

 • Proefjes met Boefjes

  Een feest om te leren! Proefjes met Boefjes daagt kinderen uit om zelf na te denken over de wereld om zich heen. Door leuke, spannende en verrassende proefjes te doen leren kinderen hoe techniek werkt en wat er achter zit.

 • Mad Science TV - Workshop Geluidsgolven

  In deze preview van de workshop `Geluidsgolven` maken de kinderen middels enkele experimenten kennis met dit onderwerp. De meeste experimenten zijn zelf in de klas uit te voeren en deze preview is uitermate geschikt voor gebruik op het smartboard.

 • Willem Wever: Waarom hebben we een staartbotje?

  Willem Wever is een tv-programma voor kinderen van 9 t/m 12 jaar. In Willem Wever kunnen kinderen prangende vragen stellen. Samen met de presentatoren gaan ze op zoek gaan naar het antwoord.