De mooiste voorleesboeken

Elk jaar verschijnen er weer veel prachtige voorleesboeken. Soms is het daardoor lastig kiezen. Barbara van Gaal, collectioneur Jeugd bij de Bibliotheek Midden-Brabant en mede-eigenaar van Kinderboekwinkel de Zevensprong in Tilburg, maakte deze selectie voorleesboeken voor kinderen tussen de 0 en 6 jaar.

Het boek van Ella
Ella weet precies welke schoenen ze wil hebben, ook al zijn ze eigenlijk te klein. Als ze een poosje ziek is, mist ze het slot van het verhaal dat de juf aan het voorlezen is. Kan Ella nog aan het boek komen? Ze ontdekt per ongeluk wat haar ouders haar voor haar verjaardag gaan geven. Om Ella haar pap sneller te laten eten, legt mam elke dag een tekening onder haar bord. Als dat leeg is, mag Ella kijken en vertelt mam het bijbehorende sprookje. Maar Ella heeft ook een rijke fantasie. In het laatste verhaal moet Ella naar het ziekenhuis voor een operatie. Heerlijk herkenbaar prentenboek om vaak te bekijken door en voor te lezen aan kleuters vanaf ca. 3 jaar

Het dikke verjaardagsboek van Dikkie Dik
Dertig van de 190 verhalen over de bekende rode kater uit Sesamstraat zijn nu in een groot, zwaar, vierkant voorleesboek samengebracht. De feestelijke verjaardagsbundel begint met, heel toepasselijk, het verhaal ‘Taart’. De verhalen staan in de volgorde waarin ze in de loop der tijden door de illustrator gemaakt zijn. Elk verhaal bestaat uit zes door twee dunne lijnen omkaderde aquarelillustraties. De kater Dikkie Dik neemt een prominente plaats in op elke tekening die verder weinig details noch een achtergrond bevat. Dikkie Dik is nieuwsgierig, eigenwijs, speels en soms een beetje onhandig. De zes tekeningen van het verhaal ‘Hangmat’, waarin Dikkie Dik in een hangmat probeert te klimmen, vormen samen een vrolijk bewegend hologram op het omslag. Geweldig voorleesboek. Vanaf ca. 2 jaar.

Kleertjes uit, pyjamaatjes aan
Verzamelbundel met ruim veertig verhalen, liedjes en versjes voor baby’s en peuters. De verhalen en versjes, van bekende auteurs als Carry Slee, Burny Bos, Max Velthuijs, Imme Dros, Vivian den Hollander, Annie M.G. Schmidt, Selma Noort en Pauline Michgelsen, zijn meestal al eerder verschenen. Ze gaan over herkenbare onderwerpen. Sommige van de verhalen en versjes zijn voorzien van nieuwe illustraties, andere hoeven het gelukkig niet zonder de oorspronkelijke afbeeldingen te doen. De liedjes, ook stuk voor stuk oude bekenden zoals 'Berend Botje' en 'Op een klein stationnetje', hebben allemaal een nieuwe, frisse illustratie van Noëlle Smit of Mies van Hout gekregen. De afwisseling tussen de verhalen, versjes en liedjes, in combinatie met de speelse opmaak zorgt voor een prachtig verzorgde bundel die de collectie gouwe ouwen terecht nieuw leven inblaast. Voorlezen vanaf ca. 6 maanden.

Alle verhalen van Kikker en Pad
Een bundel van alle verhalen over Kikker en Pad. De avonturen van Kikker en Pad worden op een leuke, humoristische en soms ontroerende manier verteld. Ze zijn gedrukt in een grote letter, korte zinnen en zonder moeilijke woorden, waardoor ze plezierig te lezen en voor te lezen zijn. Het boek bevat vele illustraties, op bijna iedere bladzijde een, variërend van een kwart tot een halve pagina. Ze zijn getekend met zwarte inkt en ingekleurd in groene, bruine en beige tinten. Voor kinderen vanaf ca. 4 jaar een aanrader, waarbij ook de voorlezende volwassene zal genieten van de fijngevoelige humor. Zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.

Het pi-pa peuterboek
Deze prachtige bundel bevat ruim 35 verhalen voor kinderen in de peuterleeftijd. Allerlei thema’s die passen binnen het jonge peuterleven passeren de revue: plassen op het potje, ziek zijn, kleuren leren, de seizoenen, een verjaardagsfeestje, enz. De voorleesbundel bevat verhalen van bekende auteurs, maar ook liedteksten, versjes en kijkplaten die meestal al eerder zijn verschenen. Ze worden ondersteund door tekeningen van bekende illustratoren. De liedjes, ook stuk voor stuk oude bekenden als 'Ik zag twee beren' en 'Op een grote paddenstoel', hebben allemaal een nieuwe, frisse illustratie van Mies van Hout gekregen. Mooie, degelijke bundel die zeer de moeite waard is; luisterpret voor peuter en voorleesplezier voor opvoeder zijn gegarandeerd. Vanaf ca. 2 jaar.

Binkie en Oma drie
Binkies pappa en mamma zijn gescheiden. Mamma heeft een nieuwe vriend, dat is Gerard. Op bezoek bij Gerards moeder krijgt Binkie er een oma bij. Dan ben jij Oma Drie want ik heb al twee oma's, is haar logica. Oma Drie woont in het bos met geiten, kippen en een varken. Als ze daar logeert, ontdekt Binkie een nieuwe wereld. Mamma is altijd bezorgd, maar de excentrieke Oma Drie geeft de eigenwijze Binkie verantwoordelijkheid. Ze doen de meest spannende dingen. Midden in de nacht het bos in om de herten te horen en de huisdieren in bed nemen als het stormt. Ze gaan zelfs poep zoeken. De humor en de prettige verteltoon in mooie taal bieden een heerlijk voorleesboek, ondersteund door passende, vrolijk ingekleurde tekeningen. Vanaf ca. 4 jaar.

De dertig mooiste verhalen van de sprookjesverteller
Prachtige verzamelbundel van de auteur/illustrator. Hierin zijn alle 22 sprookjes van de eerste twee delen opgenomen, aangevuld met acht nieuwe, minder bekende zoals 'De dansviool', 'De zilveren penning' en 'De wonderfles'. De vertelstem van de auteur is duidelijk herkenbaar in ongekunstelde, toegankelijke taal en grappig vertelcommentaar. Wederom een prima verzorgde lay-out: ruime bladspiegel, glanzend papier, met leeslint. De kleurrijke illustraties in pen, inkt, aquarel en acryl (vaak paginagroot, maar ook tussen de tekst) ondersteunen de tekst niet alleen, maar zorgen ook voor verdieping en spanning omdat de auteur meestal een wat grimmiger kant van het sprookje belicht. Dit spel met licht en donker begint al op de omslagillustratie waarin de prinsessen uit 'De versleten schoentjes' zich in kleurige jurken door een donker bos spoeden. Voorlezen en samen bekijken vanaf ca. 4 jaar.

Eerste gekke sprookjesboek
Acht bekende en minder bekende sprookjes worden herverteld en tot leven gebracht in de vele kleurenillustraties. Aan bod komen onder andere 'Roodkapje' en 'De drie biggetjes', maar ook de 'Speculaaspop' en 'De kolossale koolraap' worden naverteld en zijn voorzien van vele prenten in de welbekende stijl van de illustrator. De illustraties zijn wisselend van grootte en beslaan soms een dubbele pagina. De sprookjes zelf zijn flink ingekort, maar blijven wel dicht bij het oorspronkelijk sprookje. Voor heel jonge kinderen kunnen sommige illustraties wat gruwelijk overkomen, zoals de illustratie waar oma wordt opgegeten door de wolf en haar bril nog door de lucht vliegt. Vanaf 4 jaar.

Het grote Rintje voorleesboek
Bundeling van ruim honderd avonturen van Rintje. De gezellige Rintje, zijn vriendin Henriëtte en zijn vriendje Tobias maken allemaal kleine kleuteravontuurtjes mee, zowel thuis, op school of op andere plekjes dicht bij huis. Het zijn voor ongeveer vierjarigen heel herkenbare situaties. Alleen is Rintje een wit hondje met zwarte oortjes, zijn vriendin een soort chique Afghaanse hond en zijn vriendje een teckel. Elk hondje heeft zijn eigen karakter. Hiervan wordt in de tekst dankbaar gebruik gemaakt. De hele omgeving van Rintje bestaat uit allerlei soorten honden, met soms dierlijke, maar vooral menselijke trekjes. Weliswaar eten ze taart van hondenbotjes en slapen ze in een mand, maar verder zijn ze gewoon jaloers of maken een sneeuwpop. Vlot geschreven verhalen, lenen zich uitstekend om te worden voorgelezen. Vanaf ca. 5 jaar.

Ik ben Krik, Krik ben ik
Selectie van achtendertig verhalen uit de drie eerder verschenen boeken over de vrolijke eekhoorn Krik, ijdele merel Melle en de mopperige pad Domper. Ze wonen met elkaar in de tuin van een gezin. Krik, Melle en Domper hebben ieder hun eigen menselijke karakter. Dit zorgt voor levendige, maar ook vaak komische of juist ontroerende situaties. De verhalen worden vanuit het perspectief van de dieren verteld: zij hebben mensen in hún tuin gezien. Hun knusse wereldje is luchtig verwoord in soepele zinnen en gevatte dialogen. Mooi uitgegeven, fijn voorleesboek in fors formaat. Leuk om voor te lezen vanaf ca. 5 jaar en om zelf te lezen vanaf ca. 8 jaar.

Hoera voor kleine ezel
Bundeling met herziene teksten van drie eerder verschenen verhalen over de kleuter-ezel die zo graag alles zelf wil doen. De teksten zijn uitgebreider dan de originele; ze gaan dieper in op oorzaken van bepaalde situaties en op gevoelens, en ze geven leuk weer hoe Kleine Ezel zijn eigen ervaringen projecteert op zijn knuffel Speelgoedezel. Kinderen vinden het heerlijk de verhalen te horen en de mooie platen te bestuderen. Omdat de tekst vrij eenvoudig is, kunnen de verhalen ook leuk door kinderen uit de middenbouw aan kleuters worden voorgelezen. Vanaf ca. 4 jaar.