Voorlezen

Voorlezen is belangrijk èn leuk. Kinderen die een kwartier per dag voorgelezen worden vergroten hun woordenschat jaarlijks met duizend extra woorden. Zij lezen makkelijker en beleven er meer plezier aan dan kinderen die niet voorgelezen worden. Voorlezen betekent ook een moment van rust, een moment om te praten en om samen van te genieten.

Maar hoe kies je een goed voorleesboek? Wanneer maak je er tijd voor? En hoe lees je je kind voor als je zelf niet goed kunt lezen? Je leest er alles over in deze etalage.

Terug naar Opvoeding en Onderwijs

Artikelen bij Voorlezen

De prentenboek toptien van 2017

De mooiste voorleesboeken

Elk jaar verschijnen er weer veel prachtige voorleesboeken. Soms is het daardoor lastig kiezen. Barbara van Gaal, voorheen collectioneur Jeugd bij de Bibliotheek Midden-Brabant en mede-eigenaar van boekhandel Livius/de Zevensprong in Tilburg, maakte deze selectie voorleesboeken voor kinderen tussen de 0 en 6 jaar.

Links bij Voorlezen

 • Meer voorlezen, beter in taal

  Deze brochure van Kunst van Lezen biedt een op feiten gebaseerde onderbouwing voor de aanname dat voorlezen belangrijk is voor de taalontwikkeling van jonge kinderen.

 • Boekstart: een strategisch verhaal

  In deze brochure van Kunst van Lezen zijn de belangrijke opbrengsten van BoekStart voor de bibliotheek en de betrokken samenwerkende instellingen (consultatiebureau, kinderopvang en gemeente) vastgelegd.

 • Boekstart in de kinderopvang

  Deze brochure van Kunst van Lezen beschrijft hoe een structurele en nauwe samenwerking is ontstaan tussen Bibliotheek, kinderopvang en gemeente. Hun praktijkervaringen vormen een bron van informatie en inspiratie voor andere Bibliotheken en kindercentra in Nederland.

 • Vaders voor lezen

  Met de campagne Vaders Voor Lezen wil de Leescoalitie (groot)vaders stimuleren meer (voor) te lezen. 
Voorlezen is niet alleen leuk, het is ook heel nuttig. Onderzoek wijst uit dat kinderen die worden voorgelezen beter scoren op school. Daarnaast hebben ze een grotere woordenschat en zijn ze beter in het verwoorden van emoties. Een voorlezende (groot)vader heeft veel effect op het leesgedrag van kinderen.

 • Nationale voorleesdagen

  Speciaal voor baby’s, peuters en kleuters zijn er De Nationale Voorleesdagen. Bekende Nederlanders lezen voor op crèches, kinderdagverblijf en basisschool om zo te onderstrepen hoe belangrijk voorlezen is. En veel leraren en ouders doen natuurlijk net zo goed mee. Van voorlezen worden kleintjes grote lezers. D

 • Stichting Lezen

  Stichting Lezen is het kennis- en expertisecentrum voor leesbevordering en literatuureducatie. Zij zetten zich in voor het verbeteren van het leesklimaat en de leescultuur, als onderdeel van het algemene lees- en literatuurbeleid van het Ministerie van OCenW.

 • Ouders Online - interactief voorlezen

  De taalkundigen Nadia Eversteijn en Henk Boeke vertellen waarom voorlezen zo goed is voor de taalontwikkeling, en hoe je dat het beste kunt aanpakken in de praktijk.

 • Interactief voorlezen onder de loep

  Een kritisch artikel over het nut van interactief voorlezen door Sieneke Goorhuis-Brouwer op wij-leren.nl.

 • Leraar 24 - Interactief voorlezen

  Een duidelijke video van Leraar 24. Basisschool Samenspel in Amsterdam zet in op woordenschatonderwijs. Lerares Margreet Moolenijzer laat zien hoe interactief voorlezen wordt vormgegeven in groep 3.

 • nextcheckt. Kind dat 15 minuten per dag wordt voorgelezen, leert 1.000 woorden per jaar

  NRC Next checkt elke dag een bewering uit het nieuws. Op 26 oktober 2015 checkten zij de stelling: ‘Als kinderen 15 minuten per dag worden voorgelezen, leren ze 1.000 woorden per jaar’. Hoe waar is dat, en waar is het op gebaseerd?

 • Leesplein: Rondom voorlezen

  Tips, achtergronden en meer over voorlezen. Mooie voorleesboeken en digitaal materiaal.

 • Bereslim

  Bereslim is aanbieder van pedagogisch verantwoorde computerspellen voor jonge kinderen. Bereslim er voor kinderen van 3 tot 7 jaar én hun ouders en opvoeders. Kinderen kunnen leuke en leerzame spelletjes doen en prachtige prentenboeken bekijken.

Video's bij Voorlezen

Naar de volledige afspeellijst bij Voorlezen

 • Interactief voorlezen doe je ZO!

  Tijdens de Nationale Voorlees Dagen 2013 heeft de bibliotheek Midden-Brabant workshops gegeven waarbij het prentenboek "Nog 100 nachtjes slapen" van Milja Praagman centraal stond. Dit filmpje is een compilatie van deze workshops waarin uitgelegd wordt wat interactief voorlezen is.

 • Voorlezen met BoekStart

  Waarom is het goed om samen met je baby te lezen? Clavis geeft samen met BoekStart voorleestips.

 • Voorlezen doe je zo!

  Story2tell Mediaproducties maakt een korte film waarin aan ouders tips worden gegeven m.b.t voorlezen.

 • De kleine walvis

  Het prentenboek van het jaar 2017 is De kleine walvis van Benji Davies. In deze animatie maak je kennis met Boy, die op een dag een kleine walvis vindt.

 • Het boek zonder tekeningen

  Uniek, eigenzinnig en hilarisch: het eerste prentenboek zonder prenten voorgelezen door Wim Helsen.

 • Bram van der Vlugt over voorlezen

  Elf bekende vaders zetten zich met het Vaders Voor Lezen-elftal in voor de campagne Vaders Voor Lezen, om vaders en grootvaders te stimuleren meer voor te lezen. Vader en grootvader Bram van der Vlugt vertelt in dit filmpje over zijn voorleeservaringen en geeft aan waarom hij vindt dat meer vaders zouden moeten voorlezen.