Ga eens naar een museum!

Musea saai? Nee hoor! Al een paar jaar gaan kinderinspecteurs op pad om Nederlandse musea te beoordelen op kindvriendelijkheid. Want volwassenen kunnen wel bedenken dat een museum leuk is voor kinderen, maar beter is het om het hen zelf te vragen. Hier volgen de beste kidsproof musea per provincie, geselecteerd door kinderen zelf.

Noord-Holland: NEMO Nationaal Science Center (Amsterdam)

NEMO is het grootste Science Center van Nederland. Er zijn vijf verdiepingen vol leuke en spannende doe- en ontdekdingen. Weet jij hoe je er over dertig jaar uitziet, hoe bliksem werkt of wat er gebeurt als je zoent? Dat en veel meer leer je in NEMO.

Zuid-Holland: Archeon (Alphen a/d Rijn)

In het Archeon beleef je drie periodes uit de Nederlandse geschiedenis: de Prehistorie, de Romeinse Tijd en de Middeleeuwen. Uit elke periode zijn gebouwen nagebouwd die ooit echt in Nederland hebben gestaan. De gebouwen worden bewoond door Archeotolken. Zij vertellen je meer over het leven vroeger. Je kunt ze ook helpen met bijvoorbeeld graan malen en armbanden maken.

Zeeland: Museum Terra Maris (Oostkapelle)

In Terra Maris staat (de strijd tegen) de zee en het Zeeuwse landschap centraal. De Deltawerken, de dieren die er leven en verdronken dorpen. Bijzonder is dat er ook een landschapstuin bij het museum hoort. Je kunt er bijvoorbeeld ook zelf vissen in de vijver.

Noord-Brabant: Natuurmuseum Brabant (Tilburg)

Natuurmuseum Brabant is een museum over het leven van planten en dieren. Naast het bekijken van de tentoonstellingen kun je er zelf experimenteren in de OO-Zone of een kijkje nemen in de Dino-Doezaal .

Limburg: Continium (Kerkrade)

Discovery Center Continium is in 2013 voor de 2e keer uitgeroepen tot beste kidsproof museum  van Nederland! Je kunt er zelf ontdekken wat wetenschap en techniek betekenen voor jouw dagelijks leven nu, maar ook voor het verleden en hoe het (misschien) wel in de toekomst zal gaan.

Gelderland: Nederlands Openluchtmuseum (Arnhem)

Altijd al eens willen zien hoe mensen vroeger leefden? In het Openluchtmuseum kun je het ervaren. Er zijn boerderijen, molens, kerken en andere oude gebouwen waar je een kijkje kunt nemen. Ook kun je zelf aan de slag met (nep)koeien melken en water pompen.

Overijssel: Twents Techniekmuseum HEIM (Hengelo)

Het motto van het Techniekmuseum HEIM is “verboden af te blijven”. Bedien zelf een elektromotor en een telefooncentrale uit 1920 (met kiesschijf). In de Radar –en Detectiezaal maak je op een interactieve manier onder andere kennis met radar, RFID en infrarood. 

Utrecht: Geldmuseum (Utrecht)

Het toegangsbewijs voor het geldmuseum is al spannend: een creditcard met een klein saldo waarmee je in het museum kunt gokken, handelen op de beurs en nog meer. Vanuit het museum kun je ook een kijkje nemen bij de Koninklijke Nederlandse Munt, waar nieuwe euromunten geslagen worden.

Flevoland: Aviodrome (Lelystad)

In Aviodrome kun je meer dan 100 vliegtuigen ontdekken. Neem een kijkje in een Boeing 747, stap in een vluchtsimulator en leer seinen in de radiokamer.

Drenthe: Nationaal Gevangenismuseum (Veenhuizen)

In het gevangenismuseum leer je alles over hoe we in Nederland omgaan met het straffen van misdadigers vanaf 1600 tot nu. Je kunt zelf de cellen testen, voelen hoe het is om aan de schandpaal genageld te worden en een ritje maken in een oude boevenbus.

Friesland: Natuurmuseum Fryslân (Leeuwarden)

Het thema van het museum is de natuur van Friesland. Het museum staat vol dieren en planten, je kunt er proefjes en spelletjes doen er zijn altijd wisselende tentoonstellingen. Bijzonder hoogtepunt is het 15 meter lange skelet van een potvis.

Groningen: Het Nederlands Stripmuseum (Groningen)

Van Dora tot Asterix: in het Nederlands Stripmuseum in Groningen kom je ze allemaal tegen! Je leert er van alles over de geschiedenis van strips en kunt natuurlijk ook zelf leren striptekenen.

Bron: www.museuminspecteurs.nl/anwb
NB: Kinderen kunnen zich het hele jaar door aanmelden als museuminspecteur op www.museuminspecteurs.nl. Download de app, ga naar een museum en stuur de ingevulde inspectielijst in.

Door Miriam van den Beemt, webmaster digitale etalage Opvoeding en Onderwijs