Morele opvoeding

Opvoeders oefenen invloed uit op het morele denken van kinderen en jongeren. Kennis van de ontwikkelingsstadia is belangrijk. Het vormt de sleutel tot bewust moreel opvoeden. Maar wat is ‘de moraal’ in de mutliculturele samenleving? En hoe ver ga je als organisatie in het opvoeden?

Artikelen over morele opvoeding

Links over morele opvoeding

 • Morele ontwikkeling

  Een overzicht van de ontwikkeling van moraliteit uit de opleiding Sociaal Agogisch Werk van Profi-Leren. Behandelt de volgende onderdelen: Morele ontwikkeling, stadia in de morele ontwikkeling, de tien bouwstenen van de morele ontwikkeling, begeleiding.

 • Opvoedadvies over morele ontwikkeling

  Een geweten of te wel moreel besef is iets dat kinderen langzaam ontwikkelen en waarbij ze begeleiding en goede voorbeelden nodig hebben. Dit artikel zet helder uiteen hoe een kind moreel besef ontwikkelt.

 • Wij-Leren over Morele ontwikkeling

  De morele ontwikkeling is de ontwikkeling van het verschil tussen goed en kwaad. Het wordt ook wel de gewetensontwikkeling genoemd. De morele ontwikkeling verschilt per leeftijdsfase. Op deze pagina wordt u doorverwezen naar gerelateerde artikelen en dossiers op wij-leren.nl.

 • SLO - Burgerschapsvorming

  Wat is burgerschapsvormging? Zijn scholen verplicht om dit te geven? Hoe moet dit er dan uit zien? Antwoord op deze vragen en meer van het SLO.

 • Burgerschapsvorming in school

  In dit dossier van Leraar24 worden onderzoek, inzichten en handreikingen verzameld omtrent de invulling van burgerschapsvorming in de schoolcontext zelf.

 • Burgerschapsvorming in school en omgeving

  Dit dossier van Leraar24 gaat speciaal over de verbindingen die gelegd (kunnen) worden tussen bevordering van burgerschap op school en in andere contexten.

Video's over morele opvoeding