Alle kinderen een tablet

Sinterklaas is weer in het land. Maar dit jaar staan er niet alleen poppen en auto’s op de verlanglijstjes. Steeds vaker gaan ouders over tot het kopen van een mediaproduct voor hun kroost, vooral tablets zijn in.

Interactief
Een tablet trekt al snel de aandacht van kinderen. Ze gebruiken het aanraakscherm intuïtief. Als medium is een tablet interactiever dan een boekje of een tijdschrift. Ook sluit het goed aan bij de nieuwsgierigheid en onderzoeksdrang die jonge kinderen van nature hebben. Meestal voldoet een simpele veegbeweging om zelfstandig een vervolgbeeld of een nieuwe ‘pagina’ te krijgen.

Speelgoed
Meningen en feiten lopen door elkaar heen als het gaat om de invloed van tablets op jonge kinderen. Maakt een tablet kinderen ‘dommer’ of doen we er juist goed aan om ze voor te bereiden op de digitale samenleving? Het is een vraag die veel ouders en deskundigen bezighoudt. Toch lijken steeds meer kinderen de tablet te ontdekken als speelgoed. Maar hoe weet je als ouder voor welke tablet je moet kiezen? En welke apps geschikt zijn voor jouw kind?

Waar moet je op letten?
In de tabletvergelijker van de Consumentenbond staan de testresultaten van veel verschillende tablets waarvan een flink aantal met goede scores. Bij de aankoop van een tablet voor kinderen moet je op een aantal dingen letten.

  • Koop een model dat niet te klein is, wanneer je de tablet samen met je kind gebruikt is een groter scherm handiger.
  • Kinderen laten nog wel eens wat vallen en het repareren van een scherm is niet goedkoop. Zorg dus voor een stevige case of hoes om je tablet te beschermen.
  • Let op het besturingssysteem. Voor tablets met Androidsoftware zijn er minder geschikte kinderapps dan voor de iPad. Voordeel van Android is wel dat je met bepaalde apps een veilige omgeving kunt creëren waarin je kind de tablet kan gebruiken. Windows 8 is een relatief nieuw besturingssysteem. Er zijn dan ook nog nauwelijks kinderapps voor beschikbaar. Geen aanrader dus.

Samen ontdekken
Er zijn veel educatieve apps die kinderen kunnen ondersteunen bij hun schoolse vaardigheden, maar het spelen op een tablet hoeft niet altijd educatief te zijn. Het kan ook gewoon heel leuk zijn om samen met je kind een nieuwe wereld te ontdekken. Zeker bij hele jonge kinderen is het belangrijk dat de tablet wordt gebruikt onder begeleiding van de ouder. Samen een boekje lezen, samen een tablet gebruiken.

Apps
Via de site van Mijnkindonline is een kleurrijke en informatieve brochure te downloaden die je een overzicht geeft van de beste gratis kinder-apps. Ook zijn er tips voor ouders over hoe je je kind kunt begeleiden op de tablet. De uitgave is gemaakt in samenwerking met Digibewust en KPN en gratis te downloaden. 

In deze video krijg je tips voor het aankopen van een tablet voor je kind.

Update, november 2014 Door: Nina van den Broek