Mediawijsheid

Eind november vindt jaarlijks de Week van de Mediawijsheid plaats. Om kinderen mediawijs te maken is het nodig om er het hele jaar aandacht aan te besteden. De rol van media in onze samenleving groeit namelijk nog altijd. In dit dossier vind je leestips voor jeugd en jongeren en informatie voor de opvoed- en onderwijsprofessional.
Terug naar Opvoeding en Onderwijs
Informatieve boeken bij Mediawijsheid
-
#Mediawijsheid in de klas
Patrick Koning
-
Mediawijsheid op de basisschool
Rodney Kersten
-
Samen de online wereld verkennen
Niels Baas
-
Focus!
Justine Pardoen
-
Sexy selfies
Maria Genova
-
Smartwise opvoeden
Janell Burley Hofmann
-
Schermgaande jeugd
Patti Valkenburg
-
Handboek goed doen 2.0
Leesboeken bij Mediawijsheid
-
Honderd uur nacht
Anna Woltz
-
Nodig
Joelle Charbonneau
-
Onder mijn huid
Marlies Slegers
-
Francien laat je tieten nog eens zien
Francien Regelink
-
The voice
Sophia Bennett
-
#Selfie
Caja Cazemier
-
Erebos
Ursula Poznanski
-
Delete
Juultje van den Nieuwenhof
-
Chatroom
Helen Vreeswijk
-
The future of us
Carolyn Mackler, Jay Asher
-
Wraak
Daniëlle Bakhuis
-
Hello Ruby
Linda Liukas
Artikelen bij Mediawijsheid
Links bij Mediawijsheid
-
Mijn kind online
Mijn Kind Online is een website over jeugd en (digitale) media. Ze publiceren regelmatig onderzoeksrapporten en boeken. Sinds 2014 zijn ze onderdeel van Kennisnet.
-
Mediaopvoeding.nl
Mediaopvoeding.nl is een vraagbaak voor ouders en professionals voor vragen over media en mediagebruik van kinderen. Ze zijn onderdeel van Stichting opvoeden.nl.
-
Mediawijzer.net
Mediawijzer.net is het Nederlands netwerk voor mediawijsheid, in 2008 opgericht op initiatief van de Ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Jeugd en Gezin.
-
Mediawijsheid.nl
Mediawijsheid.nl wijst je de weg binnen het onderwerp mediawijsheid.De website is bedoeld voor alle Nederlanders: ouders, opvoeders, leerkrachten, kinderen, jongeren, (semi-)overheid, pers en bedrijfsleven. Het is een initiatief van Mediawijzer.net
-
Kennisnet
Kennisnet is de publieke organisatie voor onderwijs en ict. We zorgen voor een landelijke ict-basisinfrastructuur, adviseren de sectorraden en delen onze kennis met het po, het vo en het mbo.
-
Ontdekmedia
Ontdekmedia is een gratis platform voor leerkrachten. Je vindt er makkelijk digitale toepassingen die je aan je lesstof kunt toevoegen of waarmee je onderdelen van je les kunt vervangen.
-
Week van de Mediawijsheid
De Week van de Mediawijsheid vraagt jaarlijks aandacht voor het belang van mediawijsheid voor kinderen en jongeren vanaf 6 t/m 18 jaar. Op de website vind je de meest actuele campagne.
-
MediaMasters
MediaMasters is een spannend, interactief spel op het gebied van mediawijsheid. MediaMasters wordt jaarlijks door groepen 7 en 8 uit het hele land gespeeld tijdens de Week van de Mediawijsheid.
-
Leraar24: dossier Mediawijsheid
Leraar24 is een website van, voor en door leraren. Ze bieden kennis en informatie over talloze thema’s en vraagstukken die aansluiten bij het beroep van leraar. Elk thema is uitgewerkt in informatieve video's die samen met verdiepende informatie een rijk dossier vormen. Dit dossier gaat over mediawijsheid.
-
Visie Mediawijsheid KB 2016-2018
Visiedocument van de Koninklijke Bibliotheek voor de periode 2016-2018. Mediawijsheid en de openbare bibliotheek: van warenhuis naar wegwijzer tot werkplaats.
-
Mediacoach voor bibliotheekprofessionals
De Opleiding Mediacoach voor Bibliotheekprofessionals is een gezamenlijke opleiding van GO Opleidingen en de Koninklijke Bibliotheek.
-
Mediacoach
De Nationale Opleiding MediaCoach is een initiatief van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij.
-
Whitepaper Kinderapps
Lees het white paper ‘Kiezen uit apps voor peuters en kleuters. Waar let je op?’. De white paper is opgesteld door de juryleden van de Gouden Guppy 2017, de prijs voor de beste peuter- en kleuterapp.
-
What's happening online 2017
Het jaarlijkse onderzoek "What's happening online?" van Ruigrok Netpanel.
-
Leerlijn digitale geletterdheid
Binnen het curriculum van de toekomst heeft SLO een leerlijn digitale geletterdheid ontwikkeld.