Muziekweb: Genieten van Troeteleendje

Zoals over zo veel zaken raken academici maar niet uitgepraat over de invloed van muziek op kinderen. Een controversieel punt is bijvoorbeeld de claim dat muziek kinderen slimmer maakt. [1] Toch twijfelt eigenlijk geen wetenschapper aan het idee dat kinderen baat hebben bij het luisteren van muziek.

Waarom zouden ze ook? Kinderen vinden muziek in de eerste plaats erg leuk. En wat je in je kindertijd leuk vindt, neem je de rest van je leven mee. Ik kan bijvoorbeeld nog steeds erg genieten van Troeteleendje van Ernie (de bekende bewoner van Sesamstraat) en de liedjes van Harry Bannink en Annie M.G. Schmidt. Kindermuziek die al oud was toen ik werd geboren, maar die zelfs de kleintjes van vandaag nog aanspreekt.

Diensten
Kinderen zijn misschien wel de belangrijkste doelgroep van de bieb. Een bibliotheek die de jeugd binnenhaalt, haalt de toekomst binnen; het zijn immers de volwassen bezoekers van morgen. Naast al het andere moois dat de bibliotheek te bieden heeft, mag kindermuziek dus niet ontbreken.

Als kind vond ik het fantastisch om met mijn ouders lp’s en cd’s te gaan lenen. Tegenwoordig is er nog veel meer mogelijk. Muziekweb heeft diverse producten ontwikkeld om mensen binnen en buiten de bibliotheek te helpen met het ontdekken van muziek. Vroeger hadden we hier folders voor, maar inmiddels hebben we een website vol met informatie. Onze kindermuziekwebwijzer geeft een divers overzicht van de leukste en bekendste kindermuziek.

De meeste bibliotheken zijn aangesloten op Muziekweb, waarmee bezoekers binnen de muren van de bibliotheek 6 miljoen tracks kunnen luisteren, waaronder duizenden kinderliedjes.

Werken aan de toekomst
Net zoals menig bibliotheek neemt Muziekweb de jongste bezoekers serieus. Bibliotheken hebben prachtige jeugdafdelingen en Muziekweb levert daarvoor schitterende diensten. We hebben alles in huis om kinderen in aanraking te brengen met eeuwenoude kinderliedjes, toegankelijke klassiek en natuurlijk de laatste aflevering van Kinderen voor Kinderen of het Juniorsongfestival.

Maar daarmee zijn we er nog niet. We zullen ons uiterste best moeten om onze fantastische producten goed onder de aandacht te brengen. Daarnaast zullen we ook moeten blijven vernieuwen. De markt voor kindermuziek is de laatste jaren enorm veranderd. De gevestigde platenmaatschappijen brengen minder uit, een grote speler als Weton Wesgram is zelfs verdwenen. [2] Artiesten opereren steeds meer op eigen houtje, waardoor het bijhouden van een kindercollectie moeilijker wordt.

Als we blijven innoveren en samenwerken kunnen kinderen en ouders blijven genieten van kindermuziek. En van alle andere muziek natuurlijk, want met eten is het misschien anders, maar kinderen lusten eigenlijk alles. Als de kinderen van de redactieleden van Muziekweb een graadmeter zijn, luistert de jeugd net zo graag naar opzwepende Afrikaanse muziek, ambient of Franz Ferdinand, als ik naar Troeteleendje. Wellicht maakt al die muziek ons wel slimmer, maar we hebben het in ieder geval enorm naar ons zin.

Bronnen
[1] Muziek luisteren en maken is goed voor de ontwikkeling van allerlei hersenactiviteiten. ‘Music and Cognitive Abilities’, E. Glenn Schellenberg in Current Directions in Psychological Science, Vol. 14, No. 6 (Dec., 2005), pp. 317-320. Het is wel de vraag of het ook ontwikkeling stimuleert op niet-muzikale terrein. ‘Does Music Make You Smarter?’, Steven M. Demorest and Steven J. Morrison in Music Educators Journal , Vol. 87, No. 2, (Sep., 2000), pp. 33-39+58.

Het Mozart-effect stelt dat kinderen beter worden in het aanleren van mathematische vaardigheden door het luisteren naar de componist. Dit wordt hevig betwist door ander onderzoek. ‘No Evidence for the Mozart Effect in Children’, Rudi Črnčec, Sarah J. Wilson and Margot Prior in Music Perception: An Interdisciplinary Journal, Vol. 23, No. 4 (April 2006), pp. 305-318.

[2] http://www.entertainmentbusiness.nl/nieuws/2011-W45/weton-wesgram-vraagt-faillissement-aan

Door: Jop Euwijk - redacteur Muziekweb