Je-Zelf-Zijn! Alleen dan ben je in balans

Jongeren op school leren hoe ze bij zichzelf kunnen blijven in deze drukke maatschappij is een goede investering, voor de jongere zelf maar ook voor hun leerkrachten en dus ook voor hun school. Dat kan met de methode Onbeperkt Ontspannen & Inzicht.

Mode, media en markt
Wanneer je in balans bent is er ontspanning, dan ben je in evenwicht. Maar voor jongeren is dat lastig. In de wereld om hen heen probeert ze constant zogenaamde ontspanning te verkopen: mode, media en markt (MMM). Denk bijvoorbeeld aan reclame. Zowel offline (kranten, folders) als online (internet) krijgen ze veel reclamebeelden te verwerken over kleding, muziek, speelgoed, etc. “Koop dit dan wordt je gelukkig”, is de verleiding die eraan ten grondslag ligt. Het kan best zijn dat jongeren een ontspannen, blij moment ervaren als ze iets nieuws hebben aangeschaft. Echter, het is ontspanning van heel korte aard want na de aanschaf zijn ze vaak in gedachten al bezig met het volgende wat ze willen kopen.

Jongeren zijn een willige doelgroep van MMM. Vooral als reclame gepersonaliseerd is, blijken ze erg gevoelig (Van den Broeck, 2012). En ze zijn gevoelig voor de normen die ze via MMM krijgen voorgeschoteld. Hieraan geven ze ook veel geld uit. In balans zijn wordt in MMM min of meer voorgespiegeld als: er perfect uitzien, zowel fysiek(lichaam) als materieel  (kleding, nieuwste smartphone), veel geld verdienen zonder daar zichtbaar hard voor te hoeven weren (stressen), veel online zijn (Whats App) … En dat heeft een prijskaartje. Zo ontspannen is het niet want jongeren moeten veel inspanning leveren om een balans te vinden tussen dit drukke maatschappelijke bestaan met de overvloed van keuzes. Ze worden er moe door en raken gestrest, ze gaan nog meer kopen of zoeken ontspanning in drugs of alcohol. Geluk, balans en ontspanning zijn niet te koop. Je moet leren hoe je ze kunt verwerven.  

In balans
In balans is: je-zelf-zijn zonder negatieve spanningen. En als ze er wel zijn, heb je geleerd  hoe je er naar kan kijken en hoe je ermee kunt omgaan. Je weet dat negatieve spanningen meestal (aangeprate) gedachten zijn. Er zijn allerlei verleidingen bijvoorbeeld reclames en meedoen met je (peer)groep. Als je daaraan toegeeft schept het een afhankelijkheidsrelatie. In balans ben je pas als je kan omgaan met als die verleidingen. Hoe kom je in balans? Je bereikt het met weinig inspanning want als je leert de prikkels te laten voor wat ze zijn, bent je het al.

Ontspannen
Wanneer ben je ontspannen? Het meest natuurlijke moment is wanneer je ‘s morgens je wakker wordt (zonder wekker die afgaat). Je voelt je nog even heel erg fijn en ontspannen. Dat is echter van korte duur want een moment later heb je alweer allerlei gedachten. En zo ontstaan spanningen in je lichaam, in je gevoelens en in je denken. Deze 3 werken samen, vormen een geheel en omvatten je hele ik persoon. Is echter een van de drie in disharmonie, dan werkt dit direct door naar de andere twee aspecten van jezelf. Je bent dan niet meer ontspannen en in balans. Een van de oudste vragen van mens-zijn  is ‘Wie ben ik?’. Via zelfonderzoek en modellen om spanning uit je lichaam los te laten en daarbij de spanning met anderen te doorzien kun je je eigen ik weer ontdekken. Zo kom je in balans. Met jezelf, met anderen, met de wereld om je heen.

Ontspannen is niet slap op de bank hangen. Hoewel dat voor even ook lekker kan zijn. Maar onbeperkt ontspannen en in balans zijn, is helder zijn. Je zeker voelen. Veilig. In je eigen innerlijke kracht staan. Je Zelf Zijn. Blij.

Boekentip
In het boek Onbeperkt ontspannen voor jongeren staan zo'n 140 oefeningen om meer in balans te raken. 

Bronnen

Reacties op dit artikel?
Ga naar de Google+ community of de Facebookpagina van Opvoeding en onderwijs.

Door: Pia de Blok is yogadocente, ontwikkelaar en oprichtster van Onbeperkt ontspannen & Inzicht en oprichtster Stichting JOI. - 1 februari 2013
Website Stichting JOI
Website Pia de Blok