Opgroeien? Dat doe je met vallen en opstaan

In het bos verstoppertje spelen, een stoel timmeren, aardbeiplanten poten, met zand en water een lekker drankje maken; allemaal activiteiten die kinderen buiten graag ondernemen. Vies worden, met een hamer op je duim slaan of een scheur in je broek oplopen kan dan ook gebeuren.

Het hoort erbij
Maar wanneer je kinderen wil stimuleren in hun ontwikkelingen dan moet je ze letterlijk en figuurlijk de ruimte bieden, ook binnen de kinderopvang. Dat is het evenwicht dat we binnen Kinderstad dagelijks zoeken; binnen een fysiek en emotioneel veilige context bieden we kinderen gelegenheid om op te groeien. Ons uitgangspunt hierin is mooi verwoord door Steven Pont, ontwikkelingspsycholoog:

'Kinderen zijn nog in ontwikkeling. Het zijn geen kant-en-klare pakketjes. Ze zijn soms boos, vervelend, lastig of anderszins niet leuk. Zolang het niet levensbedreigend is, hoort het erbij en gaat het meestal vanzelf weer over.'

Buitenruimtes Kinderstad: veel ontdekkingsmogelijkheden
We hebben bij vrijwel al onze locaties (waar dat mogelijk is) natuurlijke tuinen aangelegd. Geen wipkippen, ijzeren klimrekken en stoeptegels maar gras, houtsnippers en houten meubilair en als het even kan water en zand. Al spelend ontdekken kinderen de natuur en doen ze nieuwe ervaringen op; verbazing, dingen willen aanraken, weten of begrijpen. Zo ontdekken ze hun omgeving met al hun zintuigen. Natuurlijk zijn er voor de peuters fietsjes en karren. En basisschoolkinderen kunnen ook voetballen of touwtje springen. Daarin hebben ze lol in en leren ze weer andere dingen.

Waarborgen fysieke veiligheid
Een van de basisdoelen van de kinderopvang is het bieden van fysieke veiligheid. Jaarlijks wordt op ieder kindercentrum een risico-inventarisatie gezondheid- en veiligheid uitgevoerd. De speeltoestellen voldoen aan de veiligheidsvoorwaarden uit de Warenwet besluit Attractie- en Speeltoestellen en de richtlijnen van de GGD. De toestellen zijn gecertificeerd door Kompan. Op elke groep van onze kindercentra is een EHBO trommel aanwezig en is er voorgeschreven hoe te handelen bij ongevallen. Op ieder kindercentrum is daarom een bedrijfshulpverlener aanwezig. In de teambesprekingen wordt regelmatig aandacht besteed aan preventie en EHBO. Bij ongevallen handelt het personeel naar het Protocol ‘ongevallen en calamiteiten’.

De praktijk: evenwicht zoeken
We vinden het belangrijk om te zoeken naar mogelijkheden voor uitdaging en experimenten die aansluiten bij de leeftijdsfase. Vieze kleding verwisselen, modder uit de haren kammen of een keer een pleister plakken; dat hoort er gewoon bij!

Door Pascalle Cup is beleidsmedewerker Afdeling Kwaliteit bij Kinderstad, website - 14 maart 2012