Hyperopvoeden

Hyper-parenting of hyperopvoeden is een vorm van extreem opvoeden waarbij ouders kinderen structureel monitoren. Ook het onderwijs en de BSO spelen hierbij een rol. De volwassenen willen kinderen behoeden voor vallen. En dan gaat het niet alleen om buiten spelen. Maar moet je niet eerst vallen om leren op te staan? Dit dossier belicht hyperopvoeden vanuit diverse invalshoeken.

 • Hyperopvoeden in tijdschriften Bekijk details

  Een selectie van artikelen die verwant zijn aan hyperopvoeden. De tijdschriften zijn in uw bibliotheek te raadplegen.

  Bekijk details van Hyperopvoeden in tijdschriften

 • Verbeter de wereld, leef het voor! Bekijk details

  Ben je zelf een voorbeeld voor je kind? Een paar weken geleden las ik het artikel ‘Moeders veroordelen elkaar’ op Pedagogiek in Praktijk. Bijna 90 procent van de moeders heeft kritiek op andere moeders: over het geven van borstvoeding tot vervelende kinderen. Dit blijkt het Amerikaanse Mom’s Confessions Survey van Today Moms.

  Bekijk details van Verbeter de wereld, leef het voor!

 • Het onderwijs als hyperopvoeder Bekijk details

  Scholen monitoren de ontwikkeling van leerlingen in alle opzichten. Leerkrachten en begeleiders cirkelen net als ouders als helikopters boven kinderen. Maar hoe breed is de pedagogische taak van het onderwijs?

  Bekijk details van Het onderwijs als hyperopvoeder

 • Opgroeien? Dat doe je met vallen en opstaan Bekijk details

  In het bos verstoppertje spelen, een stoel timmeren, aardbeiplanten poten, met zand en water een lekker drankje maken; allemaal activiteiten die kinderen buiten graag ondernemen. Vies worden, met een hamer op je duim slaan of een scheur in je broek oplopen kan dan ook gebeuren.

  Bekijk details van Opgroeien? Dat doe je met vallen en opstaan

 • Hyper-parenting: extreem ouderschap Bekijk details

  Sommige ouders monitoren hun kinderen continu. De kinderen hebben een overvolle agenda en de ouders willen hen behoeden voor problemen die ze op hun pad tegen komen. Goed bedoeld maar niet zonder risico.

  Bekijk details van Hyper-parenting: extreem ouderschap