Cultuureducatie in tijdschriften

Niet alles staat zo maar op internet. Ook (vak)tijdschriften publiceren interessante artikelen. Deze kunt u vinden in uw eigen bibliotheek! Dit is een selectie relevante artikelen die linken aan cultuureducatie.

Kleine wasjes, grote wasjes. De inzet van prentenboeken binnen spelcontexten.

“Wilt u veel of weinig waspoeder bij de was?”, vraagt een kleuter aan haar klant, een klasgenootje. Het prentenboek Kleine ezel en het boebeest heeft de kinderen aan het denken en spelen gezet rond het wassen van vieze sokken. In dit artikel lees je hoe je kinderen handvatten geeft en ondersteunt bij het opbouwen van spelverhalen rond een prentenboek.


Waard, H. de (2015). Kleine wasjes, grote wasjes. De inzet van prentenboeken binnen spelcontexten. De wereld van het jonge kind, 9, 10-13.

Het is vlammend vuur!

Kinderen experimenteren, onderzoeken en verwonderen zich de hele dag. Dit ervaren wij tijdens de kunsteducatieve projecten die wij aanbieden in het onderwijs. De onuitputtelijke verbeeldingskracht van kinderen is een van de redenen waarom wij graag met kinderen werken. Hoe kun je als leerkracht creatieve activiteiten aanbieden die de verbeeldingskracht van kinderen optimaal stimuleren? En wat levert het op?


Meijer, J. en Kruijsse, F (2015). Het is vlammend vuur! Stimuleren van verbeeldingskracht en creativiteit. De wereld van het jonge kind, 5, 24-27.

Dit schilderij gaat over mij!

In de dagelijkse praktijk zien we dat veel scholen een museumbezoek vooral als uitje zien dat los staat van het curriculum. Hoe zorg je ervoor dat het bezoek meer aansluit bij wat er in de klas gebeurt? Groep 5-6 van een basisschool uit Amsterdam Zuid-Oost probeert het en doet mee aan het project Kunst Dichtbij van Stichting Taalvorming.


Reehorst, M. en Winden, L. van der (2014). ‘Dit schilderij gaat over mij!’ Kunst dichter bij kinderen. Zone, 4, 13-15. 

Creatieve krachten

School dempt vaak de creativiteit van leerlingen, constateert leraar en edublogger Dick van der Wateren. Hoe kunnen leraren dit voorkomen?


Wateren, D. van der (2014). Creatieve krachten. Didactief, 8, 40-42.

 

Door Miriam van den Beemt, redacteur digitale etalage Opvoeding en Onderwijs (juli 2015)