Nieuwsbegrip

Begrijpend lezen vanuit actuele gebeurtenissen, dat is wat Nieuwsbegrip biedt. In 2005 stond dit product van de CED-Groep aan de wieg van revolutionaire veranderingen in de aanpak van begrijpend lezen in Nederland.

Cobra's en drones

Met Nieuwsbegrip verandert de motivatie van leerlingen bij begrijpend lezen. Voorbeelden van onderwerpen waar leerlingen door gegrepen worden zijn het aftreden van koningin Beatrix, de oranje medailleregen op de Olympische Winterspelen, de ontsnapte cobra in Brabant en de opkomst van drones. Nieuwsbegrip volgt de actualiteit op de voet en zorgt voor leesteksten over deze en andere actuele onderwerpen. De basis voor leesmotivatie is immers interesse in het onderwerp. Zo krijgen drones de hele klas aan het lezen.

Meepraten over nieuws

Nieuwsbegrip heeft een positieve invloed op de leesmotivatie en –prestaties van leerlingen. In de klas doen ze enthousiaster mee dan ooit. Ouders vertellen dat hun kinderen ' ineens overal over meepraten'.
Dit is wat Nieuwsbegrip biedt:

 • elke week nieuwe leesteksten voor po, vo en mbo
 • bijbehorende verwerkingsopdrachten
 • woordenschatoefeningen
 • schrijflessen
 • een uitgekiende didactiek
 • een digibordtool
 • een uitgebreide toetsenset
 • voorleessoftware voor dyslectische leerlingen
 • een uitgebreid archief

Nieuwsbegrip wordt op de meeste basisscholen en vele vo-scholen in Nederland ingezet. Ook steeds meer mbo-scholen werken ermee. Hoe komt dat? Het actuele karakter van de leesteksten zorgt voor een duidelijke leesmotivatie. Daarnaast zorgen de lessen ervoor dat de leerlingen actieve lezers worden die weten met welke strategieën ze een tekst moeten aanpakken. Bovendien biedt www.nieuwsbegrip.nl de leerkrachten veel gemak. Elke week is op de site bijvoorbeeld een speciale Jeugdjournaaluitzending te zien die helemaal over het Nieuwsbegriponderwerp gaat.

Nieuwsbegrip basis

Wekelijks downloaden en printen leerkrachten het materiaal van Nieuwsbegrip Basis: informatieve leesteksten en opdrachten die ze als ze willen zelf kunnen aanpassen. De leerkracht krijgt een handleiding met uitleg en tips. De lessen zijn gemaakt op basis van recente onderzoeksresultaten over begrijpend lezen. Ze bevorderen de leerprestaties van de leerlingen. Bij de lessen hoort een Stappenplan lezen.

Nieuwsbegrip XL

Nieuwsbegrip XL vormt samen met Nieuwsbegrip Basis een volledige methode voor begrijpend lezen. Deze combinatie is dekkend voor alle kerndoelen begrijpend lezen. Wat houdt Nieuwsbegrip XL in? Leerlingen:

 • lezen online een tweede tekst van een andere tekstsoort
 • maken webbased opdrachten bij de tekst
 • oefenen hun woordenschat

Schrijven en rekenen

Elke twee weken biedt Nieuwsbegrip schrijflessen met een schrijftaak die aansluit bij het Nieuwsbegriponderwerp. Daarnaast kunnen scholen ook een abonnement nemen op Nieuwsrekenen. Met Nieuwsrekenen oefenen leerlingen hun rekenvaardigheid met sommen die over hetzelfde onderwerp gaan.  

Scholen kiezen onderwerp

Het onderwerp van Nieuwsbegrip wordt elke week gekozen door de scholen. Elke school kan namelijk mailen naar de redactie van Nieuwsbegrip met voorstellen voor het nieuwe onderwerp. Uit de ingezonden onderwerpen wordt het onderwerp gekozen.

februari 2015, door CED-Groep- Paul de Maat, auteur van Nieuwsbegrip

 

Links

CED-Groep: www.cedgroep.nl
Nieuwsbegrip: www.nieuwsbegrip.nl