Archief Opvoeding en onderwijs
Deze thema's van Opvoeding en onderwijs stonden eerder in de etalage.
Terug naar Opvoeding en Onderwijs
-
Activerende didactiek
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat interactie en samenwerken een positieve invloed hebben op de intrinsieke motivatie van leerlingen, en daardoor ook op de resultaten.
-
Begrijpend lezen
Begrijpend lezen is meer dan de technische handeling van het decoderen van letters en woorden.
-
Cultuureducatie
Kinderen en jongeren kennis laten maken met kunst en cultuur, dat is het doel van cultuureducatie.
-
Duurzaam opvoeden
De Dag van de duurzaamheid is jaarlijks in oktober. Opvoeding en Onderwijs sluit aan bij dit thema.
-
Gamificatie
Bij gamificatie (in het Engels gamification) voeg je spelelementen toe aan een activiteit die niet als spel bedoeld is.
-
Hyperopvoeden
Hyper parenting of hyperopvoeden is een vorm van extreem opvoeden waarbij ouders kinderen structureel monitoren.
-
In balans
Opvoeden of lesgeven en in balans zijn is belangrijk. Maar het valt niet altijd mee. Zeker niet in een samenleving waar digitale media met haar de verleidelijke prikkels ons constant willen verleiden.
-
Kinderen en Muziek
Muziek is goed voor je, daar zijn de wetenschappers het wel over eens. Maar wat kan muziek voor kinderen betekenen? En wat is het effect van muziek op vroeg geboren kindjes?
-
Leerlingzorg
Zorg: elke leerling heeft het nodig. Liefst afgestemd op zijn of haar behoeftes, talenten en mogelijkheden.
-
Leren lezen
Wat is het meest spectaculaire dat kinderen op school leren? Lezen en schrijven! Toch loopt de ontwikkeling van deze belangrijke vaardigheden niet altijd even soepel.
-
Levensbeschouwing
In deze etalage vind je filosoferen over geloof, levensbeschouwing in de moderne maatschappij, religie en games en praktijkervaringen van docenten met hun groep.
-
Makersonderwijs
In de samenleving komt steeds meer aandacht voor het maken, het zelf creëren. De opkomst van nieuwe technieken biedt allerlei spannende mogelijkheden. Hoe gebruik je deze technieken in de klas? Wat is de meerwaarde van zelf maken?
-
Mindfulness
Mindfulness is de laatste jaren een vertrouwd begrip geworden. Mensen zoeken naar een rustpunt in deze hectische maatschappij. Dat geldt zeker ook voor kinderen.
-
Morele opvoeding
Opvoeders oefenen invloed uit op het morele denken van kinderen en jongeren. Kennis van de ontwikkelingsstadia is belangrijk. Het vormt de sleutel tot bewust moreel opvoeden.
-
Onderwijsinnovatie
Het onderwijs is altijd hevig in beweging. Op alle niveaus wordt nagedacht over de manier waarop wij onderwijs in Nederland vormgeven en hoe we het leerproces kunnen verbeteren.
-
Ouderbetrokkenheid
Als ouders en scholen goed samenwerken, is de kans groter dat het kind zich goed ontwikkelt. Wat is ouderbetrokkenheid? En hoe kan je het vergroten? Artikelen en tips van experts en ervaringsdeskundigen.
-
Pedagogische kwaliteit kinderopvang
Opvoeding is niet alleen een avontuur van ouders maar ook van de pedagogisch medewerkers. De kinderopvang is nu (mede)opvoeder.
-
Pesten
Gepest worden is voor ruim 1 op de 10 kinderen de dagelijkse realiteit. Dit dossier staat weer vol titelsuggesties, handige links, kijktips en mooie inspiratiefilmpjes.
-
Programmeren
Moet programmeren als vak opgenomen worden in het curriculum van het onderwijs? Welke vaardigheden leren kinderen als ze leren programmeren? En hoe integreer je dit in de lespraktijk?
-
Seksuele opvoeding
Normen en waarden van opvoeders over seksualiteit zijn van invloed op de seksuele ontwikkeling en visie daarop van kinderen en jongeren. Ook internet en andere media hebben daar een rol in.
-
Sociale Vaardigheden
Goed met anderen en met jezelf om kunnen gaan is een belangrijke factor voor succes en geluk. Sociale vaardigheden zijn hierbij essentieel.
-
Spelen
Dat kinderen spelen is van alle tijden. Door spel krijgen kinderen de kans zich te ontwikkelen. Het is zelfs essentieel voor de motorische, emotionele en cognitieve ontwikkeling.
-
Taalontwikkeling en woordenschat
Een goede woordenschat is belangrijk in de talige maatschappij waarin we leven. Kennis van de theorieën over woordenschat is daarom voor opvoeders noodzakelijk.
-
Vakantie
Zomervakantie in relatie tot opvoeding en onderwijs. Over vakantie en leerprestaties, verveling, informeel leren.
-
Vieringen
Wat zijn de belangrijkste feesten binnen de wereldreligies? Waarom vieren we Vaderdag? En hoe organiseer je een viering op het speciaal onderwijs?
-
Wetenschap
In 2015 was het thema van de Kinderboekenweek Raar Maar Waar: uitvindingen en wetenschap in kinderboeken en verhalen. Hoog tijd voor een dossier over wetenschap!