Kind als expert

Kinderen hebben steeds vaker een eigen stem in opvoeding en onderwijs. Kun je een kind zien als een expert van zijn eigen behoeften, wensen en talenten? Hoe kun je je kind daarbij helpen? En als een kind meer weet over een onderwerp dan jij, hoe houd je dan als professional je rol? 

Terug naar Opvoeding en Onderwijs

Boeken over het kind als expert

Jeugdboeken over het kind als expert

Links bij het kind als expert

 • Socratisch gesprek in de klas

  De Nederlandse Jenaplanvereniging heeft een dossier samengesteld. In dit dossier vind je meer informatie over het toepassen van de socratische dialoog in onderwijssituaties.

 • Socrates in je klas

  Een stappenplan om als leerkracht aan de slag te gaan met de socratische methode.

 • Kindermanifest

  In 2016 werd het Kindermanifest gepresenteerd. In het Kindermanifest geven Nederlandse kinderen aan wat zij belangrijk vinden. Het Kindermanifest wordt mede ondersteund door de Koninklijke Bibliotheek en Stichting Lezen.

 • Kinderen hebben nieuws

  Dit is de online versie van het boek "Kinderen hebben nieuws" van Tako Rietveld, de eerste kindercorrespondent ter wereld.

 • The Youth

  The Youth News Foundation is in 2015 opgericht door Tako Rietveld. Meer dan 60 journalisten uit zo'n 30 verschillende landen werken samen om kinderen een stem te geven.

 • Leerling2020

  Onderwijs meer gepersonaliseerd aan leerlingen aanbieden om ze het beste voor te bereiden op hun toekomst. Dat is het doel van ruim 200 scholen die actief betrokken zijn bij het project Leerling 2020. Docenten in het hele land zetten samen stappen om dit te realiseren.

 • Alternatief basisonderwijs

  Een overzicht van verschillende vormen van alternatief basisonderwijs. In veel van deze alternatieven gaat men uit van de wensen en behoeften van het kind.

 • Democratische scholen

  Een overzicht van democratische scholen in Nederland. Een democratische school onderscheidt zich van regulier onderwijs in de mate van inspraak die leerlingen hebben op het onderwijs.

 • De Nieuwste School

  De Nieuwste School (DNS) is een middelbare school in Tilburg. In het onderwijsconcept van DNS staat verwondering van de leerling centraal.

Video's bij het kind als expert

Er zijn op dit moment geen resultaten over dit onderwerp beschikbaar.