• Mediawijsheid

  Eind november vindt jaarlijks de Week van de Mediawijsheid plaats. Om kinderen mediawijs te maken is het nodig om er het hele jaar aandacht aan te besteden. De rol van media in onze samenleving groeit namelijk nog altijd. In dit dossier vind je leestips voor jeugd en jongeren en informatie voor de opvoed- en onderwijsprofessional. 

 • Bewegen

  Bewegen is belangrijk voor kinderen, daar is iedereen het wel over eens. Maar hoe zit het met het effect van bewegen op hoe goed je iets onthoudt? Wat doe je als je kind liever op de bank zit te gamen? En hoe houd je een klas vol stuiterende kinderen onder controle (of kun je ze beter laten stuiteren)? In dit dossier staan weer veel lees-, kijk- en luistertips voor de opvoed- en onderwijsprofessional. 

 • Kind als expert

  Kinderen hebben steeds vaker een eigen stem in opvoeding en onderwijs. Kun je een kind zien als een expert van zijn eigen behoeften, wensen en talenten? Hoe kun je je kind daarbij helpen? En als een kind meer weet over een onderwerp dan jij, hoe houd je dan als professional je rol? 

 • Gedragsproblemen bij kinderen

  Gedrags- en opvoedingsproblemen bij kinderen staan volop in de belangstelling. Dat blijkt ook uit de veelheid aan televisieprogramma’s die hulp bieden. Steeds blijkt de rol van de opvoeder bepalend. In dit dossier vind je achtergrondinformatie over diverse vormen van gedragsproblematiek bij kinderen. 

 • Voorlezen

  Voorlezen is belangrijk èn leuk. Kinderen die een kwartier per dag voorgelezen worden vergroten hun woordenschat jaarlijks met duizend extra woorden. Zij lezen makkelijker en beleven er meer plezier aan dan kinderen die niet voorgelezen worden. Voorlezen betekent ook een moment van rust, een moment om te praten en om samen van te genieten.

  Maar hoe kies je een goed voorleesboek? Wanneer maak je er tijd voor? En hoe lees je je kind voor als je zelf niet goed kunt lezen? Je leest er alles over in dit dossier. 

Lezen over Opvoeding en Onderwijs

Actueel

Er zijn op dit moment geen resultaten over dit onderwerp beschikbaar.

Volgende thema: Omgaan met angst

In de volgende etalage staat omgaan met angst centraal. Heb jij tips (boeken, colleges, websites, mensen) die niet mogen ontbreken? Mail dan naar opvoedingenonderwijs@gmail.com!

Aangeboden door

Toptitel

Archief

Er hebben al meer dan 25 thema's in onze etalage gestaan! Nieuwsgierig? Kijk snel verder!

Uitgelicht bij dossier

 • Smartwise opvoeden

  Janell Burley Hofmann

  Pedagogische adviezen aan ouders en opvoeders van kinderen tussen 8 en 18 jaar betreffende het gebruik van nieuwe media.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Smartwise opvoeden

Nieuw in de bibliotheek

 • Extreem in de klas

  Mark Leegsma

  Interviews met deskundigen met verschillende achtergronden over radicalisering en polarisatie onder scholieren en studenten en de wijze waarop docenten daarmee kunnen omgaan.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Extreem in de klas

 • De 7 vaardigheden van de inspirerende leraar

  Michel Linthorst

  Beschrijving van zeven vaardigheden die een docent kunnen helpen een eigen stijl te vinden.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De 7 vaardigheden van de inspirerende leraar

 • Fluisterzacht en haarzuiver

  Dirk Monsma

  Ervaringsverhalen over kunstzinnige educatie in het speciaal onderwijs, die inspiratie bieden en een pleidooi vormen om veel meer kunstzinnige educatie te geven.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Fluisterzacht en haarzuiver

 • Waarderend leren in het voortgezet onderwijs

  Annechien van Buurt, Eefje Teeuwisse, Nina Timmermans

  Tips, lesvoorbeelden en diverse werkvormen om leerkrachten in het voortgezet onderwijs te ondersteunen bij het bevorderen van de talenten en motivatie van hun leerlingen.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Waarderend leren in het voortgezet onderwijs

 • Lessen in orde

  Peter Teitler

  Praktische gids voor leerkrachten in zowel het basis- als voortgezet onderwijs voor het creëren van een optimaal onderwijsklimaat.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Lessen in orde