Stijlen

De basisprincipes van de piano zijn al eeuwen oud. Neanderthalers maakten geluiden met een snaar, gebonden aan een boog. Deze techniek plaveide de weg voor allerlei snaarinstrumenten. Waaronder de harp, de viool, de cither, het klavecimbel en uiteindelijk de piano. De diversiteit van het pianogeluid zorgt ervoor dat zij in diverse stijlen tot haar recht komt. In dit artikel gaan we daar dieper op in.

Terug naar Pianomuziek

 

 

Pianoforte

De piano werd tussen 1698 en 1709 door Bartolomeo Cristofori uitgevonden. 'Fortepiano' of 'pianoforte' was de naam van het nieuwe instrument. De techniek was simpel: je drukte een toets in, waarop een hamertje tegen een snaar aan sloeg. In die tijd waren de hamertjes omspannen met hard leer. De geluiden waren hierdoor harder van aard. Door de jaren heen verving men het leer door zachte vilten hamertjes. Het geluid werd ronder. Wil je meer weten over de evolutie van de piano? In dit boek lees je er meer over.

Stijlen

Pianomuziek wordt meestal gecategoriseerd in een aantal hoofddomeinen: Barok, Klassiek, Romantiek en 20ste eeuw/Modern. Deze domeinen worden niet strak gehanteerd en regelmatig overlappen pianostukken verschillende domeinen. Hieronder vind je een korte uitwerking van Romantiek en de Jazzpiano, die onder de 20ste eeuw/Modern valt.

Romantiek

De Romantiek (1800-1840) ontstond door de chaotische toestanden van de Franse revolutie. Allerlei tegenstellingen werden tegen elkaar uitgespeeld: vrijheid – onderdrukking, kapitalisme – socialisme. Voor romantische componisten was de piano een mooi middel om hun eigen gevoelens en ideeën te uiten. De artiesten van deze tijd gingen hiermee in tegen de strakke regels van het Klassieke stijl. Romantische muziekstukken werden persoonlijke kunstwerkjes. Meer info over de Romantiek vind je hier.

Eén van de bekendste romantische componisten was Chopin. Zijn persoonlijke stijl uitte zich in stukken die hij met een lichte touché speelde. Zijn Nocturne in E is daar een goed voorbeeld van. Daarnaast kenmerkt zijn stijl zich door een duidelijke dynamiek en het spelen met een ‘tempo rubato’. In 'Simply Chopin' vind je bladmuziek van zijn meest geroemde pianostukken.

Jazzpiano

Jazzpiano valt onder de Moderne pianomuziek. Door haar melodische en harmonische capaciteiten is de piano altijd een belangrijk instrument binnen de jazz geweest. Het leren spelen van jazzpiano kun je aan de hand van 3 stappen uiteenzetten.

1. De akkoorden op de piano leren spelen

2. Met een swingritme leren spelen

3. Leren improviseren

Deze laatste stap wordt pas geperfectioneerd na jarenlange ervaring. Naast het beheersen van de fysieke beheersing van de piano moet je een goed getraind oor hebben.

Een hedendaagse jazzpianist is Randy Newman. Hij is het meest bekend als componist van filmmuziek. Hij schreef oa de muziek van diverse Pixarfilms zoals Toy Story en Monsters Inc. In The Randy Newman Songbook staat diverse bladmuziek van zijn populairste pianostukken.

 

Terug naar "Pianomuziek"