Componist/pianist Rachmaninov

Sergei Rachmaninov was een Russische componist, dirigent, pianist en muziekdocent. Hij leefde van 1873 – 1943. Hij wordt gezien als een van de grootste pianisten van de 20e eeuw. Zijn grootste inspiratiebronnen waren de Romantiek en componist Tsjaikovsky.

Terug naar Pianomuziek

 

 

Rachmaninov kwam uit een muzikale familie, zowel zijn vader, moeder als grootvader speelde piano. Zijn talent werd al op jonge leeftijd ontdekt. Hij kreeg pianoles van zijn moeder en rond zijn 10e schreef hij zijn eerste composities. In 1891tijdens zijn conservatoriumstudie in Moskou componeerde hij een bekend pianoconcert Pianoconcert nr. 1 genaamd. Na zijn opleiding had hij zijn eerste tournee door Rusland en werd hij pianodocent.

Romantiek

In zijn composities hoor je wat zijn inspiratiebron was: de Romantiek, een kunststroming uit de 19e eeuw, waar veel drama en emoties te horen en te voelen zijn. Ook werd Rachmaninov door velen gezien als de grote muzikale erfgenaam van zijn Russische voorbeeld Tsjaikovsky. Deze laatste stond bekend om de westerse invloed in zijn muziek.

Heimwee

Qua uiterlijk oogde Rachmaninov als een vriendelijke gentleman. Hij droeg altijd hetzelfde pak en rookte dezelfde Sano-sigaren. Hij was groot en had enorme handen waardoor hij gemakkelijk met grote intervallen kon spelen. Rachmaninov was sportief en hield van roeien en tennis. Maar innerlijk droeg hij een diep heimwee met zich mee. Zijn gedwongen vlucht in 1917 voor de Bolsjewieken die zijn landgoed leegplunderden en platbrandden was een litteken, dat Rachmaninov zijn gehele leven met zich meedroeg. Met zijn toch al depressieve natuur, werd hij vanaf zijn 45e gedwongen een nieuw leven op te bouwen in Europa en de Verenigde Staten.

Bekendste werken

Rachmaninov heeft een uitgebreid oeuvre nagelaten, dat doortrokken is van de gloed van heimwee en verlangen. De bekendst gecomponeerde werken van Rachmaninov zijn:

Meer informatie?

Lees hier een uitgebreid artikel over het leven van de componist Rachmaninov.

 

Terug naar "Pianomuziek"