Pianomuziek

Klaviermuziek is door de geschiedenis heen vertegenwoordigd  in uiteenlopende muziekstijlen, in: de barok van Handel, de romantiek van Liszt tot de jazz van de beatniks. In dit dossier lees je daar meer over. Speciale aandacht is gewijd aan Rachmaninov. Hij is een van de meest gewaardeerde componisten en pianisten van de 20e eeuw. Voor Pepijn de Brouwer is deze componist zijn favoriet en inspiratiebron. Lees het interview met deze jonge pianist die over een absoluut gehoor beschikt. Hij speelt prachtig piano zonder een noot te kunnen lezen.

 

Terug naar "Muziek maken"

  • Interview Pianist Pepijn de Brouwer Bekijk details

    Pepijn de Brouwer is 24 jaar en speelt piano sinds zijn 19e. Het bijzondere is dat hij geen noot kan lezen! Hij bezit een absoluut gehoor en heeft een goed geheugen. Pepijn is een autodidact en verfijnt zijn spel door masterclasses bij Wibi Soerjadi te volgen. In dit interview lees je zijn verhaal.

  • Stijlen Bekijk details

    De basisprincipes van de piano zijn al eeuwen oud. Neanderthalers maakten geluiden met een snaar, gebonden aan een boog. Deze techniek plaveide de weg voor allerlei snaarinstrumenten. Waaronder de harp, de viool, de cither, het klavecimbel en uiteindelijk de piano. De diversiteit van het pianogeluid zorgt ervoor dat zij in diverse stijlen tot haar recht komt. In dit artikel gaan we daar dieper op in.

  • Componist/pianist Rachmaninov Bekijk details

    Sergei Rachmaninov was een Russische componist, dirigent, pianist en muziekdocent. Hij leefde van 1873 – 1943. Hij wordt gezien als een van de grootste pianisten van de 20e eeuw. Zijn grootste inspiratiebronnen waren de Romantiek en componist Tsjaikovsky.