Youtubefilmpjes als ondersteuning bij gitaarles

Het leren bespelen van een muziekinstrument, zoals een gitaar, verloopt lang niet altijd meer via de docent, die de leerling louter met behulp van fysieke bladmuziek oefeningen meegeeft, laat voorspelen en daarop aanwijzingen geeft. Soms kan een beroemde instrumentalist op Youtube bepaalde speeltechnieken, houdingen net weer anders of aansprekender uitleggen dan de docent en de leerling kan het op zijn gemak meerdere keren thuis bekijken.

Youtube biedt inmiddels vooral op popgebied een breed spectrum aan lessen, tips, oefeningen, soms van de popartiesten zelf. Gitaristen of ze nu gevorderd zijn of beginnend kunnen uiteraard ook zelfstandig hieruit putten ter verbetering van hun spel. Zie elders in dit dossier het artikel over pionier Youtube gitaardocent Justin Sandercoe.

Bij het aanleren van het bespelen van een instrument is geven van feedback door een deskundige op het spel van een leerling noodzakelijk. Iedere leerling heeft zijn eigen zwakke en sterke punten waarop hij tijdens zijn spel moet worden bijgestuurd om zich in zijn of haar spel op de juiste manier verder te kunnen ontwikkelen. Ook bij online methodes is enigerlei vorm van feedback onontbeerlijk. Je ziet geleidelijk methodes onstaan waarbij feedback via Skype plaatsvindt. Filmpjes op Youtube kunnen bestaande lesmethodes prima ondersteunen, maar nooit geheel vervangen. Soms maken ze onderdeel uit van een breder pakket cursusmateriaal. Je kunt natuurlijk als beginnend gitarist zonder docent aan de slag met Youtube, zo laat Benny bijvoorbeeld op Youtube weten, maar met een góede docent maak je snellere vorderingen.

Free Guitar Videoblog heeft op het gebied van gitaarspel een top vijftig gemaakt van de beste Youtubekanalen . Ze zijn georiënteerd op het Engelse taalgebied. Hier de eerste tien:

1. GuitarJamz.com #1 (martyzsongs)– tabs
2. NextLevelGuitar.com (rockongoodpeople)– lessen
3. Guitar World Magazine (guitarworld) – interviews, reviews, tips
4. Pro Guitar Shop (proguitarshopdemos) – reviews, giveaways
5. Steve Vai (stevevaihimself)– uitvoeringen
6. JustinGuitar.com #1 (justinsandercoesongs) – gitaar tabs
7. JustinGuitar.com #2 (justinsandercoe) – techniek
8. GuitarJamz.com #2 (guitarjazdotcom)-lessen
9. True Fire (truefiretv)– lessen
10. FreeGuitarVideos.com (Free Guitar Videos)  

Ook Nederlandse Youtubekanalen kunnen bruikbaar materiaal opleveren:

Gitaarles via Skype:

Verder:

terug naar Online leren spelen