Snel een klinkend muzikaal resultaat met de app Thumbjam

De nog maar recente techniek van het aanraakscherm vormt voor programmeurs een uitdaging te zoeken naar nieuwe vormen van musiceren.

 

 

Soms wordt de werking van muziekinstrumenten bijna letterlijk vertaald naar een digitaal equivalent, zoals bij Pianist Pro met herkenbare pianotoetsen en Magic Fidle met zichtbare vioolsnaren en toets. Tegelijkertijd zie je dat er wordt getracht een interface te ontwerpen waarbij de noodzaak van muziektheoretische voorkennis om muziek voort te brengen tot een minimum beperkt wordt. Het in dat opzicht innovatieve Sound Prism is daar een resultaat van, een op de techniek van het aanraakscherm toegesneden muzikaal instrument. Met de app Thumbjam voor de iPad, iPhone heb je al snel het gevoel dat je gitaar aan het spelen bent of zelf prachtige strijkersmelodieen voorbrengt.

Na het openen van dit programma kun je eigenlijk al gelijk gaan spelen. Wrijf over de verschillende lagen, effecten toevoegen doe je o.a. door te trillen waardoor tonen voorzien worden van een vibrato. Wissel van instrument. Die klinken verrassend levensecht. Daarnaast kun je overstappen naar andere toonreeksen. De app zorgt ervoor dat tonen muzikaal bij elkaar horen. Door te neurien in de microfoon kun je bijv een concertvleugel laten meeklinken.

Dit is slechts een greep uit de vele mogelijkheden. Kijk naar onderstaande videodemo's om een verdere indruk te krijgen:  

Ga voor meer informatie over iPadtoepassingen voor muzikanten naar de muziekblog van Bibliotheek Rotterdam.