Natuurgetrouw een muziekinstrument bespelen op je iPad met iFretless bass 2

In het speuren naar geschikte apps voor de iPad of iPhone kom ik niet zo vaak uit bij apps waarmee je akoustische instrumenten op een muzikaal bevredigende manier kunt nabootsen. Een vioolapp klinkt nooit als een echte viool en piano-app klinkt nooit als een echte piano. Für Elise spelen op je touchscreen pianotoetsen is lastig. Een uitzondering maak ik nu voor iFretless Bass2.

 

 

Een scherm met virtuele snaren lijkt op het eerste gezicht niet bijzonder. Maar als je ermee aan de slag gaat merk je dat deze een ongekende hoeveelheid expressiemogelijken in zich herbergt. Daarnaast kun je er interne muzikale apps en externe programmatuur mee aansturen.

Een bepaalde toonhoogte aanslaan op een snaarinstrument geeft een uiteenlopende klankkleur naarmate je dat steviger of zachter doet. Bij iFretless Bass2 kun je dat ook via de werking van het touchscreen bereiken. Ook een tremolo of vibrato of andere effecten kun je prima met bepaalde vingerbewegingen over het scherm bewerkstelligen. Je hebt daarbij toegang verschillende typen instrumenten, van “jazz pick” of "slap base" basgitaar tot akoustische contrabas.
Je kunt via Audiobus een app als Drumjam op de achtergrond laten meespelen. Daarnaast kun je via Audiobus ook je toevlucht nemen tot instrumentklanken in de app Sampletank of digitale synthesizers aansturen als Sunriser en Geosynth. Met behulp van Apollo is het via Bluetooth mogelijk draadloos externe programmatuur aan te sturen. Al is het niet helemaal duidelijk of de daarmee gepaard gaande latency geschikt is voor live optredens. Kijk en luister naar de verhelderende demonstratie van alle hierboven en niet genoemde mogelijkheden:

Zie en hoor een uitvoering van iFretless Bass2 in combinatie met stemgeluid in iVoxel: