Bladmuziek lezen op de iPad met Forscore

Voor wie op zoek is naar een geschikte app voor bladmuziek op de iPad zijn er diverse opties, waaronder forScore. Als je altijd gewend bent geweest aan papier, dan is het even wennen. Voordeel is wel dat je je kast met partituren nu overal gemakkelijk in handzaam formaat in je tas mee kunt nemen. Er zijn meerdere apps om digitale bladmuziek te bekijken en te verzamelen. Ik merk dat veel muzikanten in de loop der tijd qua gebruiksgemak en veelzijdigheid de voorkeur zijn gaan geven aan dit programma.

 

 

Inmiddels is de menu-opmaak helemaal in de strakke stijl van iOs7 en zijn de draadloze opties en annotatiemogelijkheden sterk uitgebreid. Je kunt een klein verkort pianoklavier oproepen om wat noten te spelen. Ook kun je nu audiotracks mee laten spelen met de bladmuziek. Die audiotracks kun je toevoegen vanuit externe bronnen of via de opnamefunctie.

Opslaan: forScore levert standaard zo'n 60 klassieke werken voor piano mee. forScore leest alleen PDFfiles. Die kun je direct vanuit websites downloaden of via de vaste computer, cq via iTunes. De files moeten niet al te groot zijn. Ik merkte dat Proscore op de iPad 1 vastliep bij een PDFbestand met 63 pagina's. Het bij de iPad standaard meegeleverd iBooks las dit weer zonder problemen, hoewel je ook daar niet al te grote bestanden kunt openen. Het heeft uiteindelijk allemaal te maken met de rekenkracht van de iPad zelf.

Beeld: Op de foto kun je zien dat het scherm kleiner is dan het doorsnee formaat van papieren edities. Dat betekent dat je vaker moet bladeren bij stukken. Daarentegen is het beeld weer helderder en scherper, mede afhankelijk van de kwaliteit van van het bladmuziekbestand. forScore leest alleen PDFfiles. De partituren van de meegeleverde klassieke pianowerken ogen scherp. Dat kun je van de gratis downloadbare bladmuziek van de Petrucci bibliotheek niet altijd zeggen. Voor een stuk voor piano vierhanden heb je wel weer 2 iPads nodig.

 

Springen naar bepaalde pagina's of punten in de partituur kun je door daar eerst bookmarks aan te brengen.

Notites aanbrengen doe je door met je vinger op het scherm te tekenen, in kleur of zwart wit met instelbare lijndikte. Een stylus (een speciale "schrijf"pen voor de iPad) is wel aan te bevelen.

 

Opgeslagen stukken kun je op alle mogelijke manieren indelen, op moeilijkheidsgraad, voorzien van trefwoorden etc.

forScore bevat een ingebouwde metronoom, die je zelfs zo kunt instellen, dat het programma automatisch de pagina omslaat.

Ga voor meer informatie over iPad toepassingen voor muzikanten naar de muziekblog van Bibliotheek Rotterdam.