Apps voor gitaar

Gitaristen van met name populaire muziek kunnen inmiddels ruim putten uit diverse apps voor de gitaar, of het nu om virtueel spelen gaat, muzieknotatie of hulpmiddelen, zoals een stemtool, een metronoom, akkoordoverzichten, en lessen. De iPad,iPod touch en iPhone lijken hierin zowel qua aantal als in kwaliteit nog even voorop te lopen op de tablets en smartphones met het Android besturingssysteem.

Terug naar Muziek maken met de iPad

 

 

 

Een aantal titels, die alleen voor de iPhone, ipad beschikbaar waren zijn inmiddels ook voor de Android uitgegeven, zoals de Gibson Learn and Master Guitar.Als je gaat zoeken zul je veel apps vinden. Ik heb er hieronder een paar uitgelicht. Maar eerst even naar het visuele notenbeeld, het muziekschrift voor gitaar. Tabulatuurnotatie is een vorm van muzieknotatie die gebaseerd is op de gebruikte vingergrepen op de snaren en toets (gitaarhals), is in essentie een visuele weergave hiervan. Zie op de afbeelding hierboden het verschil 'geeikte' notatie en tabulatuur. Tabulatuurschrift wordt dan ook vooral gebruikt voor snaar-, waaronder gitaar en toetsins trumenten, al moet gezegd worden dat voor piano (klavarscribo) en orgel tabulatuurnotatie nauwelijks gangbaar is. Net zoals voor de geeikte notatie bestaat er voor tabulatuur, of zoals vaak afgekort tot tab(s) ook programmatuur om via computer of tablet te tonen, te laten horen en te maken en bewerken.Guitar pro is al jaren een bekend computerprogramma voor de guitaar.

Nu is er ook een opmaakprogramma voor de iPad: Progression:

Een soortgelijk programma is TabToolkit voor iPhone en iPad en Android.

Touchscreens maken het mogelijk snaren virtueel te tokkelen of in te drukken. Het vervangt natuurlijk niet een echte gitaar. Voor de iPhone, iPod touch en iPad is er de 'zakgitaar', Pocket guitar, kijk luister naar "Wish you were here" van Pink Floyd:

Ultimate guitar tabs , voor iPhone, iPod touch en iPad en Android, is een veelzijdige app voor het bekijken van gitaar tabs, en geeft toegang tot honderdduizenden muziekstukken, bestaande uit songtekst en bijbehorende akkoorden. Het kan aangevuld worden met Ultimate Guitar Tools om je gitaar te stemmen, een metronoom mee te laten tikken of om te zoeken in een uitgebreide database van akkoorden.

Een gitaar stemmen kun je met de app Stemmen2, Guitar Toolkit of met Gibson Learn and Master Guitar.

Klik hier voor een lijst met gratis iPhone apps voor gitaristen

Voor wie op een alternatieve manier gitaar wil gaan spelen is er de Misa Digital Guitar:

 

En de Guitar apprentice, waar je ook je iPad kunt inklikken.Deze is tevens ingericht als instructieapp.

Op het gebied van gitaareffecten, controllers, afspelen via MIDI/Wifi is er intussen ook het een en ander op de markt gekomen. Een kleine greep: MIDI guitar , Jam up pro :

Ga voor meer informatie over iPadtoepassingen voor muzikanten naar de muziekblog van Bibliotheek Rotterdam.