Muziek maken met de iPad

Muzikanten maken al eeuwenlang gebruik van bladmuziek om muziek vast te leggen of te reproduceren. Bibliotheken beschikken over grote collecties bladmuziek, voor alle mogelijke instrumenten, combinaties van instrumenten, diverse genres, voor de amateur of professional. Met de komst van computertablets met aanraakscherm bieden zich nieuwe mogelijkheden aan voor muzikanten.

 

Terug naar "Muziek maken"

Voor u geselecteerd bij "Digitale bronnen voor bladmuziek

 • Natuurgetrouw een muziekinstrument bespelen op je iPad met iFretless bass 2 Bekijk details

  In het speuren naar geschikte apps voor de iPad of iPhone kom ik niet zo vaak uit bij apps waarmee je akoustische instrumenten op een muzikaal bevredigende manier kunt nabootsen. Een vioolapp klinkt nooit als een echte viool en piano-app klinkt nooit als een echte piano. Für Elise spelen op je touchscreen pianotoetsen is lastig. Een uitzondering maak ik nu voor iFretless Bass2.

 • Muziekboek wordt interactive book Bekijk details

  Afgelopen december verschenen voor het eerst muzikale instructieboeken in de vorm van interactive of iBooks van Nederlandse makelij. Een trend die ook de geijkte distributiekanalen voor muziekboeken op zijn kop lijkt te zetten. Veel muzikanten beschikken inmiddels over een iPad. Dat gegeven en de multimediale eigenschappen van het iBook brachten saxofonist, arrangeur en bandleider Arie Kuit ertoe zich als pionier te begeven op het pad van uitgever, gespecialiseerd in iBooks.

 • iRealbook met accoordschema's voor jazzmusici Bekijk details

  iReal Book bevat een verzameling accoordschema's van honderden jazz- ,pop- en latinnummers, voor de iPad, iPhone en iPod Touch. Vanwege auteursrecht bevatten deze geen melodieen en teksten. Handig bij optredens. Een zanger(es) begeleiden, die in een andere toonaard wil zingen ? Transponeren gaat snel. Je wilt andere accoorden gebruiken? Ook geen probleem, die voer je zelf makkelijk in via de editor.

 • Bladmuziek lezen op de iPad met Forscore Bekijk details

  Voor wie op zoek is naar een geschikte app voor bladmuziek op de iPad zijn er diverse opties, waaronder forScore. Als je altijd gewend bent geweest aan papier, dan is het even wennen. Voordeel is wel dat je je kast met partituren nu overal gemakkelijk in handzaam formaat in je tas mee kunt nemen. Er zijn meerdere apps om digitale bladmuziek te bekijken en te verzamelen. Ik merk dat veel muzikanten in de loop der tijd qua gebruiksgemak en veelzijdigheid de voorkeur zijn gaan geven aan dit programma....

 • Snel een klinkend muzikaal resultaat met de app Thumbjam Bekijk details

  De nog maar recente techniek van het aanraakscherm vormt voor programmeurs een uitdaging te zoeken naar nieuwe vormen van musiceren.

 • Apps voor gitaar Bekijk details

  Gitaristen van met name populaire muziek kunnen inmiddels ruim putten uit diverse apps voor de gitaar, of het nu om virtueel spelen gaat, muzieknotatie of hulpmiddelen, zoals een stemtool, een metronoom, akkoordoverzichten, en lessen. De iPad,iPod touch en iPhone lijken hierin zowel qua aantal als in kwaliteit nog even voorop te lopen op de tablets en smartphones met het Android besturingssysteem.

 • Songteksten en akkoorden op OnSong Bekijk details

  De app OnSong is vooral bestemd voor zichzelf begeleidende jazz- of popzangers en bandleden, die geen zin meer hebben in stapels papier met songteksten en begeleidingsakkoorden.

 • Nederlandse muziekuitgever komt met app voor de iPad Bekijk details

  De uitgeverij van MCN, Donemus, heeft een app ontwikkeld voor de iPad. Het is een PDF-reader die gericht is op muziektoepassingen. De iPad kan b.v. worden gebruikt als digitale lessenaar voor bladmuziek in PDF formaat. De app bestaat verder uit een een tuner, metronoom en geluidsrecorder.De Donemus app is gratis inclusief 10 partituren.