Je eigen compositie door een orkest laten uitvoeren via twitter

Met Tweetphony werd iedere Twitteraar eind oktober 2011 uitgenodigd zijn eigen stukje muziek componeren om deze vervolgens door het Metropole orkest na te laten spelen. Het was in de tijd dat de toekomst van dit orkest aan een zijden draad hing.

 

 

Op de website van Tweetphony kon je op een virtuele piano zelf een kort muziekstuk van 140 tekens componeren. Deze tekens werden vertaald naar een compositie die je in een tweet weer naar het Metropole Orkest kon sturen.

De meest interessante tweets van de dag werden binnen een half uur gearrangeerd en daarna door het 52-koppige orkest gespeeld. Zo'n tweeduizend twitteraars twitterden hun composities naar het orkest waarvan er uiteindelijk 50 in negen uur tijd werden uitgevoerd.

De actie was meer dan alleen leuk. Met deze 'protest'actie vroeg het orkest aandacht voor de opgelegde bezuinigingen en wilde daarmee aantonen dat bijna iedereen wel 'iets' met het orkest heeft, passief of actief. Elke "componist' ontving na zijn uitvoering een twitterbericht met daarin een link van de video-opname van zijn 'Tweetphony'. Bekijk en beluister hier alle resultaten in videouitvoering en lees de bijbehorende twitterberichten.

Bron: RTL editie NL en jazzenzo.nl