Muziek maken 2.0

Muzikanten zijn soms zeer vindingrijk in het promoten van hun muziek via sociale media of het aangaan van online samenwerkingsverbanden. Of het nu gaat om het inzetten van Youtube om muzikanten bij elkaar te brengen of aan je fans vragen foto’s op te sturen voor een videoclip. In dit dossier een inventarisatie van initiatieven in de laatste jaren.

 

Terug naar "Muziek maken"

 • 561 muzikanten spelen tegelijk muziek van Grieg Bekijk details

  Met internet, met Youtube kun je al snel de hele wereld bereiken zeker als je op een creatieve manier mogelijkheden aanwendt om muziek in beeld te brengen. De Mystery Guitar Man deed een oproep aan muzikanten om de melodie van Griegs "In der Konigshalle" uit de Peer Gynt Suite op te nemen en dat naar hem toe te sturen.

 • Samen met je vrienden muziek maken via JAM met Chrome Bekijk details

  Speel je in een band of wil in een band gaan spelen, dan kun je eens proberen hoe het is om dat online te doen. JAM met Chrome is een interactieve webapplicatie waarmee je met vrienden muziek kunt maken in de Chrome-browser op je computer

 • Twitter vraagt en de pianola draait Bekijk details

  Bijna iedereen zal wel bekend zijn met de pianola, een zelfspelende piano uit de tijd van het nog luidsprekerloze tijdperk. Met de komst van sociale media is iemand op het idee gekomen de pianola te laten spelen op verzoekjes, welke via twitter binnenkomen.

 • Online bladmuziek maken met Scorio Bekijk details

  Zelf bladmuziek produceren met behulp van een computerprogramma, ik heb er al eerder op de muziekblog van bibliotheek Rotterdam over geschreven, ook over het online aanmaken van bladmuziek, via je internetbrowser, dus zonder dat je iets op je computer hoeft te installeren. Tot voorkort was Noteflight de enige online toepassing. Sinds enige tijd is er ook Scorio.

 • Muziek maken 2.0 met Scape van Brian Eno Bekijk details

  Als er iets als web 2.0 bestaat dan met het verschijnen van Scape ook muziek 2.0. Het is geen traditioneel gecomponeerd muziekstuk, in de zin dat alles vastgelegd is. De luisteraar is hier tevens medecomponist en uitvoerder. Bedenkers Brian Eno en Peter Chilvers gebruiken daarbij de iPad als platform.

 • Laat de fans een videoclip maken van je cd Bekijk details

  Hoe geef je als popster op een orginele manier je videoclip vorm voor de presentatie van je nieuwe songalbum? Ellie Goulding vroeg haar smartphone fans foto’s op te sturen welke de sfeer of de betekenis moesten weergeven van een woord of een stukje tekst van haar songs.

 • Je eigen compositie door een orkest laten uitvoeren via twitter Bekijk details

  Met Tweetphony werd iedere Twitteraar eind oktober 2011 uitgenodigd zijn eigen stukje muziek componeren om deze vervolgens door het Metropole orkest na te laten spelen. Het was in de tijd dat de toekomst van dit orkest aan een zijden draad hing.

 • Een wereldwijd koor samenstellen via de webcam Bekijk details

  Wat zie je op deze foto? Het zijn webcam opnamen van in totaal 3746 zangers uit de hele wereld die hebben meegezongen in het derde virtuele koor van componist Eric Whitacre. Ze studeerden thuis zijn werk Water Night (1995) in en zongen het voor de webcam terwijl ze naar de dirigerende Whitacre keken.

 • Online samen klassieke muziek spelen Bekijk details

  Samen muziek maken of samen muziek instuderen. Soms is het lastig een geschikt tijdstip te prikken, je woont ver van elkaar weg, het regent pijpenstelen, je moet noodgedwongen naar de pianist fietsen.

 • De componist als marketeer Bekijk details

  We kenden al het Youtube Symfonie Orkest, waarvoor muzikanten uit de hele wereld via Youtube auditie kunnen doen. De Youtube Componist is, zo laat het filmje hieronder zien, een nieuw fenomeen. Want hoe breng je je composities als min of meer klassiek componist op een aansprekende manier aan de man?