Andrew Lloyd Webber

De Britse componist Sir Andrew Lloyd Webber bepaalde in de jaren zeventig en tachtig het gezicht van de musical. Zijn musicals waren ook belangrijk voor de ontwikkeling van musicals in Nederland.

 

 

Cats

De premiere van de Nederlandse versie van Cats in 1987 in theater Carré met het beroemde nummer Memories luidde een ware musicaltraditie in voor Nederland. Het verhaalloze stuk op gedichten van T.S. Elliot was erg populair. Stanley Burleson, Pia Douwes en Ruth Jacott stonden in deze musical aan het begin van hun carrière. De make-up en de kostuums voor deze musical waren in de musicalwereld baanbrekend.

Biografie

Andrew is de oudste zoon van componist William en violiste/pianiste Jean. Zijn broer Julian is een beroemd cellist. Andrew schreef al op jonge leeftijd muziek voor het theater op zijn school. Op zijn 17e ontmoette hij tekstschrijver Tim Rice waarmee hij 3 jaar later de succesvolle musical Joseph and the amazing technicolor dreamcoat schreef. Deze samenwerking leidde het grote succes in. Voor zijn tweede vrouw Sarah Brightman heeft Andrew verschillende musicalrollen geschreven.

Jesus Christ Superstar

De plaat uit 1970 van de musical Jesus Christ Superstar, met Ian Gillan van Deep Purple als Jezus, was een hit. Een Broadwayshow was een onvermijdelijk gevolg. Ondanks protesten van enkele religieuze groeperingen vanwege het vrij omgaan met de Bijbelverhalen werd ook de verfilming uit 1973 een groot succes. Enkele nummers hieruit, zoals I don’t know how to love him, waren wereldhits. Van elke musical zijn er wel nummers te noemen die iedereen bijblijft. In zijn muziek verwerkt hij vaak onverwachte muziekstijlen. King Herod’s song bevat bijvoorbeeld ragtimeritmes.

Zoeken naar Joseph

In het televisieprogramma How do you solve a problem like Maria? zocht hij naar een hoofdrolspeelster voor de theaterproductie van The sound of Music. Hij zat zelf in de jury. Twee jaar later werd er iemand voor de rol van Joseph gezocht voor ‘Joseph and the amazing technicolor dreamcoat’. Die talentenprogramma’s zorgden voor een hoger bezoekersaantal bij de uiteindelijke musicals. Dit effect was bij de Nederlandse versie van dit programma ook merkbaar met het kiezen door Willem Nijholt in de rol van Andrew Lloyd Webber.

Phantom of the Opera

De musical Cats heeft in Nederland een grote productiestroom op gang gebracht. Producer Joop van de Ende heeft naar aanleiding van deze uitvoering het aangedurfd om het vervallen Circustheater in Scheveningen op te kopen en om te bouwen tot permanent musicaltheater. En met succes. Phantom of the Opera kende een opzienbarende uitvoering na de verbouwing in 1993. Bij een toerende productie hadden nooit die bijzondere special effects gemaakt kunnen worden. Publiek en recensenten waren verbluft door bijvoorbeeld de vallende kroonluchter boven het publiek, of de tocht in een boot over het water in de catacomben van de Parijse opera met duizenden lichtjes. Het Beatrix Theater in Utrecht is inmiddels een tweede permanent musicaltheater in Nederland.