Musicals

Musicals zijn populair. Hoe kan dat? Sommige critici vinden musicals maar kitsch. Volgens hen gaan ze nergens over en de muziek is oppervlakkig. In deze etalage blijkt dat zij het bij het verkeerde eind hebben.

 

Terug naar "Muziek maken"

 • Zanger, danser en acteur Bekijk details

  Het pad van een musicalster gaat niet over rozen. Van auditie tot plankenkoorts en van groepschoreografie tot tapdans, alle moeilijkheden moeten het hoofd geboden worden. Lees hier hoe je hiermee om moet gaan.

 • Nederlandse teksten Bekijk details

  De meeste musicals worden niet in het Nederlands geschreven. Voor de Nederlandse uitvoeringen worden de teksten vertaald. Dit is een vak apart: de ene vertaling is beter dan de andere. Lees hier waar je teksten kunt vinden en hoe je de kwaliteit ervan kunt bepalen.

 • Theatertechniek Bekijk details

  Bij een musicaluitvoering komt veel kijken. De acteurs moeten worden geschminkt en in kostuums gehesen, en de decors moeten er goed uitzien. De techniek moet er voor zorgen dat de zangers tot achterin de zaal goed verstaanbaar zijn. Hoe doe je dat allemaal?

 • Annie M.G. Schmidt, Harry Bannink en de Nederlandse musical Bekijk details

  Sinds de jaren ‘50 wordt in Nederland geprobeerd een musicaltraditie op te zetten. In de beginfase werden er weinig Nederlandstalige musicals geschreven totdat Annie M.G. Schmidt zich ermee ging bemoeien met Harry Bannink als componist. De uitvoerenden waren meestal cabaretiers of zangers. Hoofdrolspelers moeten op hoog niveau kunnen zingen, dansen én acteren, maar daar was geen opleiding voor

 • Andrew Lloyd Webber Bekijk details

  De Britse componist Sir Andrew Lloyd Webber bepaalde in de jaren zeventig en tachtig het gezicht van de musical. Zijn musicals waren ook belangrijk voor de ontwikkeling van musicals in Nederland.