Pop, Jazz en ‘beyond'

Pop is de verzamelnaam voor talloze stijlen waarvan de grenzen niet meer zo strak zijn afgebakend als in het verleden. Soms vormen zij samen een nieuwe stijl. Denk aan acid jazz, hard bob, neo soul, world fusion. Een goed voorbeeld van een allround artiest die eigenzinnig met verschillende tradities omgaat is Sting (rock, jazz, en zelfs barok).

 

 

Sinds 2007 is ook het singer-songwriter genre weer heel populair. Dat is o.a. te merken aan het tv-programma De beste singer songwriter van Nederland gepresenteerd door Giel Beelen. De singer-songwriter schrijft en zingt zijn of haar eigen liedjes, en begeleidt zichzelf daarbij vaak op een akoestische gitaar of piano. Ook Nederlandstalige muziek is weer flink in populariteit toegenomen. Vanaf de jaren tachtig is het (vooral na baanbrekend werk van Doe Maar) ook voor popgroepen normaal om in het Nederlands te zingen.

Lees meer over muziekstijlen op Muziekweb en Allmusic.

Band-in-a-box

Heb je op het moment geen eigen band? Daar zijn oplossingen voor! Band-in-a-Box is een begeleidingsprogramma voor je multimedia computer, een soort digitale Music Minus One programma. Met de vele functies kun je muziek op een professionele manier creëren, opnemen en afspelen. Je kunt je creatie afdrukken, mailen naar vrienden en branden op een audio CD. Of je nu vocalist, trompettist, saxophonist of violist bent, je kan meespelen met je zelfgemaakte begeleiding of met die van het programma. Dit kan in een zelfgekozen tempo en toonsoort. Band-in-a-Box is geschikt voor de meeste populaire stijlen als jazz, rock, country etc.