Klassiek

Hoewel klassieke muziek doorgaans vastgelegd wordt door een componist, werd in diverse periodes ook geïmproviseerd: op toetsen in de Middeleeuwen en in de Barok, en in de versieringen van Belcanto-aria's (18e eeuw: Donizetti, Rossini, Bellini). Behalve bij organisten zijn de improvisatietechnieken echter in de vergetelheid geraakt, maar tegenwoordig is er weer interesse voor deze verloren vaardigheden en worden sinds kort onderwezen in conservatoria.

 

 

 

In de 20ste eeuw heeft klassieke muziek enorme vernieuwingen ondergaan. Er is volop geëxperimenteerd en gebruikelijke vormen zijn volledig losgelaten. Goede voorbeelden daarvan zijn John Cage en Jacob ter Veldhuis.

Koorzang

Samen zingen verbroedert. Je schakelt je hoofd uit om op elkaar ‘in te tunen’. Zo bracht het wereldtournee van het Zuid-Afrikaans koor Ladysmith Black Mambazo olv Paul Simon ons een stap dichter bij de wereldvrede. Ook koordirigent Gareth Malone krijgt deze verbroedering voor elkaar: in diverse meeslepende muziekproducties (die als TV-series op Youtube te zien zijn) gaat hij op zoek naar mensen die in een moeilijke situatie verkeren. Zo ging hij in 2010 de straat op om 50 jongeren te vinden met als doel: zingen in een opera. Hij vond ze in jongerencentra van achterstandswijken. Het resultaat: een prachtige operaproductie in Glyndebourne, één van 's werelds meest prestigieuze operahuizen. De ontwapenende Gareth Malone ziet ze staan, is geïnteresseerd en gelooft in ze. Hij helpt over hun gene heen en geeft ze, slechts gewapend met een keyboard, een stem om hun emoties te kanaliseren. Deze serie, Gareth Malone goes to Glyndebourne, werd bekroond met de Internationale Emmy Award voor Best Arts Programme. In 2011 kwam ook een boek van zijn hand uit: Music for the People: A Journey through the Pleasures and Pitfalls of Classical Music. Ook de interessante films Les choristes en As it is in heaven hebben dit thema. En niet voor niets werd Beethoven’s melodie Alle menschen werden Brüder (het slotkoor uit de 9e symfonie van Beethoven) in 1985 door de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie uitgekozen als officieel volkslied van de Europese Unie. Dit volkslied vertolkt zonder woorden, in de universele taal van de muziek, de idealen van vrijheid, vrede en solidariteit waarvoor Europa staat.

Meezingen koormuziek

Niet alle koorzangers lezen even goed van notenschrift. Daarom zijn hulpmiddelen ontwikkeld om toch thuis te kunnen oefenen. CyberBass, handige database met SATB-midi’s van een groot aantal beroemde koorwerken. Als je een midi-bestand opslaat op je eigen pc (via rechtermuis), voeg dan handmatig .wav toe achter de titel. Dan kun je hem eenvoudig hergebruiken. En ook in bibliotheken vind je bladmuziek met daarin meezing-CD’s om te oefenen.

Scratchen

Vind je het leuk om in korte tijd groot meeslepend stuk in te studeren om vervolgens met een enorme productie mee te doen in een prachtige zaal zoals het Concertgebouw? Dat kan, want in Nederland worden met grote regelmaat meezingconcerten georganiseerd, ook wel Scratches genoemd. Het woord komt van to start from scratch ofwel met niets beginnen. Iedereen bereidt zich thuis voor, of met zijn eigen koor. Daarna bereidt je in één dag tijd met honderden mensen en een orkest een concert voor dat die avond meteen plaatsvindt.

Kijk hier voor mee informatie: Netwerk Meezingconcerten, Sing Along Events en Scratch Muziekdagen Leiden.

Bladmuziek voor koorzangers: Choral Public Domain Library Teksten, midi’s en vertalingen, maar ook honderden pagina’s vierstemmige bladmuziek. Vrij te gebruiken.

Koormuziek Winkel , voor bladmuziek, boeken, DVD’s en CD’s voor de koorzanger en liefhebber.

Organisatie van je koor Korenwereld. Een interessante webpagina, gelanceerd in april 2010. Alle praktische aspecten van je koor overzichtelijk geregeld: ledenadministratie, communicatie rond uitvoeringen en repetities en de boekhouding. Vanaf nu kan het allemaal simpel in één web-pakket.