Leren zingen

Waarom houden zoveel mensen van zingen? Omdat zingen bevrijdend is! Je hele lichaam doet mee. En hoe meer je dat toestaat, des te gelukkiger word je ervan. Dus het is ook nog eens gezond. Iedereen kan zingen, en op elk niveau is het waardevol. Begin gewoon en ga dat leuke avontuur aan. Hier lees je over zangtechniek en haar geschiedenis. Over verschillende stromingen, en hoe die elkaar overlappen en beïnvloeden. En verder lees je over de kinderstem en over zingen in een koor.

 

terug naar "Muziek maken"

 • Bijzondere vocalisten Bekijk details

  Cathy Berberian (1925-1983), was een Amerikaans componiste en vocaliste (mezzosopraan). Berberian hield zich voornamelijk bezig met de moderne en avant-garde stromingen in de eigentijdse klassieke muziek, maar ook met Armeense volksmuziek, Claudio Monteverdi, The Beatles en haar eigen composities. Haar bekendste werk is Stripsody (1966), waarin ze haar vocale techniek exploreert door middel van stripboekklanken.

 • Klassiek Bekijk details

  Hoewel klassieke muziek doorgaans vastgelegd wordt door een componist, werd in diverse periodes ook geïmproviseerd: op toetsen in de Middeleeuwen en in de Barok, en in de versieringen van Belcanto-aria's (18e eeuw: Donizetti, Rossini, Bellini). Behalve bij organisten zijn de improvisatietechnieken echter in de vergetelheid geraakt, maar tegenwoordig is er weer interesse voor deze verloren vaardigheden en worden sinds kort onderwezen in conservatoria.

 • Pop, Jazz en ‘beyond' Bekijk details

  Pop is de verzamelnaam voor talloze stijlen waarvan de grenzen niet meer zo strak zijn afgebakend als in het verleden. Soms vormen zij samen een nieuwe stijl. Denk aan acid jazz, hard bob, neo soul, world fusion. Een goed voorbeeld van een allround artiest die eigenzinnig met verschillende tradities omgaat is Sting (rock, jazz, en zelfs barok).

 • Zangtechniek Bekijk details

  Zolang de mens bestaat wordt er gezongen. Maar de eerste verwijzingen naar het ontwikkelen van de stem vinden we in geschriften van koorscholen rond 1600. Doordat het repertoire zich ontwikkelde werden steeds nieuwe eisen gesteld aan de solistische zanger en is men begonnen met het trainen van de stem. Voor opera moest de stem leren ‘dragen’ door de hele ruimte. Voor het klassieke lied was vooral de interpretatie van belang. Tegenwoordig vragen de vele stijlen om hun eigen techniek. En gelukkig zijn...