Filmmuziek

Iedereen gaat wel eens naar de bioscoop en komt daarbij tijdens het bekijken van een film, naast het beeld, ook in aanraking met geluid. Beeld en geluid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zonder geluid is er niet veel aan een film, geluiden maken de film realistischer. De toegevoegde filmmuziek zorgt er voor dat de gebeurtenissen in een film extra benadrukt worden. 

In dit themadossier wordt aandacht gegeven aan de ontwikkeling van geluid/muziek bij film. Van stomme film tot geluidsfilm, van muziek bij de film tot volwaardige filmmuziek en Soundtrack.

Terug naar "Muziek maken"

Voor u geselecteerd bij "Filmmuziek"

 • Van Geluid tot Filmmuziek Bekijk details

  Iedereen gaat wel eens naar de bioscoop en komt daarbij tijdens het bekijken van een film, naast het beeld, ook in aanraking met geluid. Beeld en geluid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zonder geluid is er niet veel aan een film, geluiden maken de film realistischer. De toegevoegde filmmuziek zorgt er voor dat de gebeurtenissen in een film extra benadrukt worden. In dit themadossier wordt aandacht gegeven aan de ontwikkeling van geluid/muziek bij film. Van stomme film tot geluidsfilm, van...

 • Eerste Stomme, stille of zwijgende film Bekijk details

  De geschiedenis van de filmmuziek begint bij de stomme film, een film waarbij alleen het beeldsignaal voorkomt. De eerste geprojecteerde proto-type van een film werd gemaakt door Eadweard Muybridge tussen 1877 en 1880. De oudste nog bestaande film (van het type pictorial realism) werd in 1888 gemaakt door Louis Le Prince. Het was een twee-seconde durende film van mensen lopen in "Oakwood streets" garden, getiteld Roundhay Garden Scene.

 • Experiment en ontwikkeling Bekijk details

  Tijdens de stomme film werd er al voortdurend geëxperimenteerd met geluid afkomstig van een grammofoon of fonograaf, maar dat leverde problemen op met de synchroniteit. Men probeerden het authentieke geluid onder de film te krijgen. Met geluidssporen werd getracht het originele geluid van een film te verkrijgen bij de projectie, zodat de ‘sprekende film’ zou ontstaan.

 • Filmmuziek collecties in Nederland Bekijk details

  Er zijn gelukkig veel films behouden gebleven, naast speelfilms worden ook documentaire films bewaard. Een paar voorbeelden van instellingen waar je terecht kan voor Beeld - en Geluid uit het verleden.