Nieuwe digitale vormen van bladmuziek geven de industrie een impuls

Er was een tijd dat het uitgeven van hits als losse bladmuziek een bloeiende industrie vormde. Na jaren van neerval vertoont de verkoop van genoteerde muziek weer een stijgende lijn. Met name door pianobegeleiding gekenmerkte liedjes lijken amateur musici aan te sporen op zoek te gaan naar hun innerlijke Adele door mee te spelen met de bladmuziek, vastgelegd op een iPad.

Terug naar Digitale bladmuziek

 

 

Er was een tijd dat het uitgeven van hits als losse bladmuziek een bloeiende industrie vormde. Na jaren van neerval vertoont de verkoop van genoteerde muziek weer een stijgende lijn. Met name door pianobegeleiding gekenmerkte liedjes lijken amateur musici aan te sporen op zoek te gaan naar hun innerlijke Adele door mee te spelen met de bladmuziek, vastgelegd op een iPad.

De meest succesvolle hits van de laatste jaren vind je overwegend bij ogenschijnlijk niet al te moeilijk uit te voeren liedjes met pianobegeleiding, vertolkt door zangeressen. Amateurmusici willen meespelen en zingen met Adele's ' Skyfall ' en Emeli Sande 's " Read All About It Part III " en dat heeft dit jaar de online verkoop van digitale bladmuziek een flinke boost gegeven. Daarmee lijkt de bladmuziek voorzichtig in de voetsporen van de audio te treden, die met iTunes en Spotify weer meer levensvatbare verdienmodellen heeft weten te creeren.

Negen van de top tien best verkochte liedjes van 2013 zijn afkomstig van solozangeressen , waaronder Pink , Birdy en Christina Perri. Van haar hit “A Thousand Years” tref je nu vele covers aan op Youtube. De bladmuziek industrie lijkt met de verkoop van losse hits in te spelen op het hernieuwde verlangen snel zelf een hit te kunnen vertolken.

Musicnotes, 's werelds grootste internetuitgever en distributeur voor bladmuziek heeft dit jaar al meer dan 17 miljoen downloads verkocht aan 4 miljoen klanten wereldwijd , vergeleken met het jaar ervoor een verdubbeling.

Sheet Music Direct, een andere digitale uitgever met nummers van o.a. Adele, Katy Perry en Coldplay heeft vandaag een nieuwe iPad-app gelanceerd, waarmee je voor een klein bedrag songs in de vorm van digitale bladmuziek kunt downloaden. De app is eveneens ingezet als strijdmiddel tegen de vele illegale bladmuziek die je op internet aantreft. Het instuderen en meespelen wordt makkelijk gemaakt doordat je de bladmuziek in elk gewenst tempo ook kunt laten klinken en dat in elke gewenste instrumentklank . Iedere zanger heeft zijn eigen bereik. Met deze app kun je de bladmuziek met een enkele druk op de knop makkelijk daarop aanpassen. In muzikale termen heet dat transponeren. Ook kun je tegelijkertijd meerdere songs in de vorm van een setlist downloaden. Alec Saiko, salesmanager: “Digitale verkoop maakt nu 15% van de omzet uit en die bestaat vooral uit door de piano begeleide hits. Het zijn voornamelijk Britse artiesten die daarin vooroplopen, van Coldplay tot Emeli Sande naar Adele . Van " Skyfall " verkochten we rond 6000 downloads."

 

Tin Pan Alley baldmuziekwinkels

Ook het initiatief van popmuzikant Beck, lijkt een kanteling teweeg hebben gebracht in de gedachte achter het uitgeven, promoten en exploiteren van nieuwe muziek. Hij bracht geen cd uit van zijn nieuwe songs maar een bladmuziekuitgave met een oproep aan zijn publiek de muziek vooral zelf uit te voeren!

Daarmee greep hij terug naar de late 19e eeuw, toen de piano in de huiskamer het middel bij uitstek was om nieuwe songs te laten horen. Tin Pan Alley, (afb)de verzamelplaats van bladmuziekuitgeverijen was een begrip. Miljoenen nummers werden er verkocht. De opkomst van de grammofoon en radio luidde het einde in van dit gouden tijdperk van de bladmuziek.

Het marktonderzoeksbureau IBISWorld waarschuwt echter dat de bladmuziekindustrie nog steeds geconfronteerd wordt met bezuinigingen in het onderwijs , " karaoke op YouTube " en illegaal gekopieerde versies van bladmuziek op het internet.

Ook muziekbibliotheken merken dit in het gebruik van hun fysieke collecties. Voordeel is wel dat muziekbibliotheken met jaren lang opgebouwde en bewaarde collecties een veel uitgebreider repertoire kunnen aanbieden dan de muziekhandel. Ook in het voorlichting geven over digitale mogelijkheden (waarvan deze blog getuigt) kunnen muziekbibliotheken een belangrijke rol spelen. Een bibliotheek waar muzikanten zelf digitale bladmuziek kunnen raadplegen en uitproberen ben ik nog niet tegen gekomen.

Deze digitale vorm van bladmuziek uitgeven biedt ook mogelijkheden voor Nederlandse componisten, liedjesschrijvers. Samen met uitvoerende artiesten zien in de regel vanuit commercieel oogpunt vaak weinig heil in het uitbrengen van hun muziek in de vorm van bladmuziek. De kosten die gemoeid zijn met een fysieke uitgave wegen vaak binnen een kleine Nederlandse markt niet op tegen de verwachte opbrengst. Hoe lang het niet geduurd heeft voordat van de Golden Earring een bladmuziekbundel verscheen! Van veel Nederlandstalig repertoire bestaat vaak wel een cd maar geen bladmuziekuitgave. De stap van digitale uitgave naar klant, cq muzikant is kleiner, laagdrempeliger dan bij een papieren uitgave. Naast de digitale voordelen voor integreren van audio en het kunnen transponeren hoef je je net als bij cd's als aanbieder niet meer verplicht meerdere stukken gebundeld aan te bieden.

Bladmuziek op de iPad heeft zijn voordelen: geen stapels papier meer, de aantekeningen van een dirigent zijn direct zichtbaar op de iPads van de orkestleden, mogelijkheid om te transponeren, de bladmuziek te laten klinken, vertragen versnellen, de kleine bladspiegel (een iPad met een grotere display verschijnt begin 2014!), de reflectie van het scherm in het zonlicht etc.

Voordeel van bovengenoemd online concept is ook dat bladmuziek altijd en overal beschikbaar is. Nadeel is, maar dat geldt meer voor onderwijsomgevingen, dat de muziek wat lastig digitaal deelbaar is onder leerlingen of cursisten.  David Osborne, die 30 keer voor de Amerikaanse president speelde weet zijn publiek bij verzoeknummers tevreden te houden door ter plekke de benodigde bladmuziek te downloaden op zijn iPad bij Musicnotes.com.

Bekijk een van de videodemo's van Sheet Music Direct voor de mogelijkheden van via hun app aangeboden digitale bladmuziek:

De top tien van de best verkocht nummers in 2013:

  1. Emeli Sandé: Read All About It, Part III
  2. Adele: Skyfall
  3. Bruno Mars: When I Was Your Man
  4. Rihanna: Stay
  5. Christina Perri: A Thousand Years
  6. Pink: Just Give Me A Reason
  7. Birdy: People Help The People
  8. Adele: Someone Like You
  9. Emeli Sandé: Clown

Birdy: Skinny Love

Dit artikel is een bewerking van een artikel op de website van de Independent:
Adele and Emeli Sandé's piano scores for iPad spark sheet music revival