Klassieke bladmuziek in PDF gratis via internet

Op internet zoeken naar gratis bladmuziek van klassieke muziekwerken ? Grote kans dat de website van de The International Music Score Library Project (IMSLP), ook wel bekend als de Petrucci Music Library uitkomst biedt. De site biedt toegang tot inmiddels meer dan 250.000 partituren van klassieke werken in diverse formaten, voornamelijk scans van oudere drukken in PDF formaat.

Terug naar Digitale bladmuziek

 

 

 

 

Wat voor bladmuziek tref je er aan ?

De databank bestaat voornamelijk uit scans in PDF formaat van oude bladmuziekuitgaven, waarvan de auteursrechtelijke termijn verstreken is. Daarnaast tref je er partituren aan van hedendaagse componisten, die hun muziek willen delen met anderen (op basis van een Creative Commons licensie).

Een van de grootste projecten was het uploaden van het complete werk van Johann Sebastiaan Bach in de eerste Bach-Gesellschaft Uitgave (1851-99). Verder tref je er alle werken aan van o.a. Beethoven, Brahms, Canteloube, Chabrier, Chausson, Chopin, Corelli, Debussy, D'Indy, Dukas, Fauré, Handel, Palestrina, Ravel, Roussel, Satie, Schubert, Schumann, Scriabin, Sibelius, en een groot gedeelte van het werk van Mozart en Liszt.

De website biedt op dit moment meer dan 250.000 uitgaven aan van meer dan 70.000 composities. Sinds 2010 bevat de site ook geluidsopnamen voor studiedoeleinden.

Is de bladmuziek rechtenvrij ?

Vanaf 13 oktober 2007 tot 29 juni 2008 lag het project stil wegens geschillen over auteursrechten. Dat had vooral te maken met nationale verschillen in de auteursrechtelijk vastgestelde termijn na overlijden van de componist. In sommige landen is dat 70 jaar, in andere landen 50 jaar. Dat betekent, dat In de Europese Unie 185.000 uitgaven echt public domain (rechtenvrij) zijn. 14.700 uitgaven bevinden zich in een grijs gebied.

Rechtenvrij of public domain heeft niet alleen te maken met de datum van overlijden van de componist te maken. Bij vocale werken is ook nog een tekstschrijver betrokken als rechthebbende. Dan bestaat er ook nog zoiets als uitgevers- en eigendomsrecht.En het maakt ook uit of je een bestand gebruikt voor eigen gebruik, voor een openbaar concert of publicatie.

Hoe betrouwbaar is de bladmuziek ?

Gebruikers van uitgaven uit deze bibliotheek moeten zich wel realiseren dat het om oudere uitgaven gaat, uit het begin van de 20e eeuw. Dat betekent dat de uitgever de werken soms naar de heersende mode aanpaste, zeker als het gaat om werken uit de barok en klassieke periode. Vocale partijen staan vaak in de C sleutel genoteerd, voor hedendaagse zangers lastig te lezen. Basso-continuo partijen zijn soms uitgewerkt alsof het pianoconcerten van Rachmaninow waren. Zogenaamde Uhrtext uitgaven, welke meer de oorspronkelijke intenties van de componist weerspiegelen komt je niet of nauwelijks tegen, wel verwijzingen hiervoor naar commerciele uitgaven.

Bladmuziek op je iPad of tablet

Download de Petrucci Library app voor de iPad of Android gestuurde tablets en smartphones.

Lees hier het verhaal van de oprichter, de student Edward Guo (zie afb hierboven).

Vergelijkbare grootschalige projecten op het gebied van klassieke bladmuziek zijn:

Bekijk een artikel en presentatie (Prezi) van Jeroen de Boer over het initiatief om de IMSLP te integreren in de Nationale Bibliotheek Catalogus voor bladmuziek

Klik hier voor een lijst van websites voor gratis digitale bladmuziek.

Ga voor meer informatie over nieuwe vormen van bladmuziek naar de muziekblog van Bibliotheek Rotterdam.