Bladmuziek uit het Muziekcenrum van de Omroep digitaal beschikbaar

Bij de bezuinigingsmaatregelen voor het Muziekcentrum van de Omroep is in de pers vooral aandacht geweest voor de directe gevolgen van het wegvallen van een aantal ensembles. Maar ook ondersteunende diensten zoals de muziekbibliotheek dreigen te maken te krijgen met inperking van beschikbare middelen. Daarnaast vallen er gelukkig ook positieve geluiden te horen. Sinds eind mei is een selectie van ruim 5000 titels bladmuziek digitaal beschikbaar via de speciaal ontwikkelde website www.muziekschatten.nl.

Terug naar Digitale bladmuziek

 

 

De Muziekbibliotheek van de Omroep bevat een van de grootste collecties bladmuziek van Europa. De collecties bestaan uit gedrukte muziek, arrangementen, boeken en tijdschriften.

De bladmuziek van ruim 5.000 werken in diverse genres (koorwerken, lichte muziek, salonmuziek, klassieke muziek, tunes en arrangementen) kan via www.muziekschatten.nl worden gedownload en geprint. Van een aantal werken kunnen naast de partituur ook de partijen worden geprint. De voor dit project geselecteerde werken zijn veelal buiten beeld geraakt. Dankzij digitalisering kunnen deze weer bij een breder publiek onder de aandacht komen.

Enkele van beschikbare gedigitaliseerde werken: de Missa festiva van Philip Loots, liederen van Jan Brandts Buys en Richard Hol, de fluitsonate van Jacques Beers, pianosonates van Julius Röntgen, tunes van bekende programma’s als Farce Majeure en de Bonte Dinsdagavondtrein alsook Der alte Brumbär van Julius Fučik voor salonorkest. Later dit seizoen volgen nog meer populaire liedjes (zoals Kijk eens in de poppetjes van mijn ogen, Zandvoort bij de zee) en honderden arrangementen van radio-ensembles van weleer en het Metropole Orkest.

Bron: website Muziekcentrum van de omroep

Klik hier voor een lijst van websites voor gratis digitale bladmuziek

Ga voor meer informatie over nieuwe vormen van bladmuziek naar de muziekblog van Bibliotheek Rotterdam.