50.000 oude Nederlandse liederen online beschikbaar

Een ongekende schat aan Nederlandse liedteksten is sinds 19 juni online beschikbaar via www.liederenbank.nl. Het gaat daarbij om volksliederen, geuzenliederen, psalmen en kerstliederen, marktzangen, zeemansliederen, kinderliedjes en nog veel meer traditionele liederen van voor het jaar 1900, in totaal ongeveer 50.000.

Terug naar Digitale bladmuziek

 

 

In de online liederenbank staan niet alleen teksten, maar ook melodie├źn. En - niet te vergeten- de literaire canon van het Nederlandse lied, met audio. Daar vind je bijvoorbeeld het Wilhelmus en de middeleeuwse ballade Het daghet inden oosten.

Al jaren wordt er intensief gewerkt aan het verzamelen, ontsluiten en online beschikbaar stellen van oude Nederlandse populaire en volksmuziek . In 2004 zetten Meertens Instituut en de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag hun gezamenlijke straatliedverzamelingen online op het Geheugen van Nederland. In 2012 werd een collectie bladmuziek met 18e en 19e eeuwse populaire muziek via internet toegankelijk gemaakt, handschriften, waarin violisten, fluitisten en andere speellieden het repertoire noteerden waarmee zij hun brood verdienden.

In het project voor liederenbank.nl werkten de Universiteit Utrecht, het Meertens Instituut van de KNAW en de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) samen. Hoogleraar liedcultuur Louis Grijp is de drijvende artistieke kracht achter dit project.Volgens hem zijn de teksten onder meer interessant omdat ze ook een beeld geven van het dagelijks leven in vroeger tijden en gezongen winnen deze teksten aan overtuigingskracht en ontroering.

Kijk en luister naar het optreden van Louis Grijp en zanger in Vrije Geluiden met het oude lied 'Och haesje men schat':

 

Bronnen en lees verder op: NRC 14 juni 2014 : 'Johannatje heeft in bedt gekakt en 50.000 oude liederen nu online' door Laura Klompenhauer en de website van het Meertens Instituut.