Digitale bladmuziek

Het gericht zoeken naar bladmuziek op internet is lastig. Hoe zoek ik iets voor viool en gitaar? Catalogi van muziekbibliotheken bieden die toegang wel. Veel titels zijn onzichtbaar voor de traditionele algemene zoekmachines. Scorcer is een speciale metacrawler voor bladmuziekbronnen op internet. Het biedt toegang tot een groot aantal databases van gratis klassieke en populaire muziek. Digitale bronnen zijn er zeker, soms met een erfgoedkarakter.

Terug naar "Muziek maken"

Voor u geselecteerd bij "Digitale bladmuziek"

 • 50.000 oude Nederlandse liederen online beschikbaar Bekijk details

  Een ongekende schat aan Nederlandse liedteksten is sinds 19 juni online beschikbaar via www.liederenbank.nl. Het gaat daarbij om volksliederen, geuzenliederen, psalmen en kerstliederen, marktzangen, zeemansliederen, kinderliedjes en nog veel meer traditionele liederen van voor het jaar 1900, in totaal ongeveer 50.000.

 • Bladmuziek uit de bibliotheek of via internet Bekijk details

  Elke muzikant is wel eens op zoek naar bladmuziek, of het nu voor jezelf is of voor een koor of ensemble waar je deel van uitmaakt. Op Twitter zie ik als muziekbibliothecaris bij Bibliotheek Rotterdam ook geregeld vragen langskomen naar bladmuziek. Ik proef daarbij ook de begrijpelijke wens die kant-en-klaar digitaal en het liefst gratis aangeleverd te krijgen.

 • Nieuwe digitale vormen van bladmuziek geven de industrie een impuls Bekijk details

  Er was een tijd dat het uitgeven van hits als losse bladmuziek een bloeiende industrie vormde. Na jaren van neerval vertoont de verkoop van genoteerde muziek weer een stijgende lijn. Met name door pianobegeleiding gekenmerkte liedjes lijken amateur musici aan te sporen op zoek te gaan naar hun innerlijke Adele door mee te spelen met de bladmuziek, vastgelegd op een iPad.

 • Klassieke bladmuziek in PDF gratis via internet Bekijk details

  Op internet zoeken naar gratis bladmuziek van klassieke muziekwerken ? Grote kans dat de website van de The International Music Score Library Project (IMSLP), ook wel bekend als de Petrucci Music Library uitkomst biedt. De site biedt toegang tot inmiddels meer dan 250.000 partituren van klassieke werken in diverse formaten, voornamelijk scans van oudere drukken in PDF formaat.

 • Bladmuziek van klassieke koorwerken op internet Bekijk details

  Choral Public Domain Library (CPDL, ook ChoralWiki) is een digitale bibliotheek met partituren van meer dan 11.000 klassieke koorwerken die gratis beschikbaar gesteld worden onder een open-source licensie.

 • Bladmuziek uit het Muziekcenrum van de Omroep digitaal beschikbaar Bekijk details

  Bij de bezuinigingsmaatregelen voor het Muziekcentrum van de Omroep is in de pers vooral aandacht geweest voor de directe gevolgen van het wegvallen van een aantal ensembles. Maar ook ondersteunende diensten zoals de muziekbibliotheek dreigen te maken te krijgen met inperking van beschikbare middelen. Daarnaast vallen er gelukkig ook positieve geluiden te horen. Sinds eind mei is een selectie van ruim 5000 titels bladmuziek digitaal beschikbaar via de speciaal ontwikkelde website www.muziekschatten.nl.

 • Klassieke digitale bladmuziek uit Finse koker Bekijk details

  Als je het hebt over bladmuziek van klassieke werken op internet dan hoor je al snel de naam Petrucci bibliotheek vallen met zijn tienduizenden partituren vooral in PDF formaat. Daarnaast zijn er ook kleinschaliger internetprojecten die zich ten doel stellen bladmuziek van klassieke werken via internet ter beschikking te stellen. Een bijzonder initiatief vond enige jaren geleden plaats in Finland. Tiina Tolonen, bibliothecaris van de Oulu Universiteit was bekend met de uitgebreide persoonlijke digitale...