• De harp is helemaal terug!

  De harp is het oudste, veelzijdigste en meest verspreide muziekinstrument aller tijden. Met zijn elegante verschijning en prachtige klank, spreekt de harp tot de verbeelding, is in alle culturen bekend en wordt gebruikt in alle muzikale genres, kent als instrument vele vormen van primitief tot modern. Harpmuziek is heilzaam, zowel om te spelen als om te beluisteren. In dit themadossier wordt aandacht gegeven aan de oorsprong en ontwikkeling van het instrument, de iconografie van de harp, harpisten en repertoire.

  Naar "De harp is helemaal terug"

 • Filmmuziek

  Iedereen gaat wel eens naar de bioscoop en komt daarbij tijdens het bekijken van een film, naast het beeld, ook in aanraking met geluid. Beeld en geluid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
  Zonder geluid is er niet veel aan een film, geluiden maken de film realistischer. De toegevoegde filmmuziek zorgt er voor dat de gebeurtenissen in een film extra benadrukt worden.
  In dit themadossier wordt aandacht gegeven aan de ontwikkeling van geluid/muziek bij film. 
  Van stomme film tot geluidsfilm, van muziek bij de film tot volwaardige filmmuziek en Soundtrack.

  Naar "Filmmuziek"

 • Balletmuziek

  In het bilaterale Nederland- Ruslandjaar mag ballet & muziek natuurlijk niet ontbreken. We concentreren ons in dit dossier op de balletgeschiedenis buiten Nederland. De dans is als uitingsvorm natuurlijk van alle tijden, maar niet alle dansen zijn balletdansen. De tijden dat een dansvoorstelling aan een hof automatisch een balletvoorstelling betekende, voorbij. 
  Vroeger waren alle balletvoorstellingen uitsluitend op klassieke regels en tradities gebaseerd, maar de 20e eeuw bracht daar verandering in. Een hedendaags balletgezelschap is een modern bedrijf dat niet zonder choreografen, componisten, orkestmusici, lichttechnici, decor- en kostuumontwerpers kan.
  Jazzballet, modern ballet, neoklassiek ballet, dat zijn de vormen die inmiddels hun eigen ontwikkeling doorgemaakt hebben en op eigen regels en tradities kunnen leunen. 
  Het klassiek ballet kan terug kijken op een rijke geschiedenis met eeuwenlange ballettradities, speciaal ontwikkelde danstechniek en zelfs een eigen ballettaal. 
  Dit themadossier is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Olga de Kort, pianiste en musicologe. 

  Naar "Ontwikkeling van de dans - Balletmuziek"

 • Kind en muziek

  Dit dossier gaat over muziek voor kinderen en het richt zich tevens op opvoeders. Er komen een aantal spannende eigentijdse mogelijkheden aan bod om kinderen met muziek in aanraking te laten komen. Tot slot worden voor de ouders/opvoeders, aan de hand van een aantal besprekingen van boeken/luisterboeken, de thema’s klassieke muziek en muziekeducatie voor kinderen, nader belicht.

  Naar "Kind en muziek"

 • Muziek maken 2.0

  Muzikanten zijn soms zeer vindingrijk in het promoten van hun muziek via sociale media of het aangaan van online samenwerkingsverbanden. Of het nu gaat om het inzetten van Youtube om muzikanten bij elkaar te brengen of aan je fans vragen foto’s op te sturen voor een videoclip. In dit dossier een inventarisatie van initiatieven in de laatste jaren.

   

  Naar "Muziek maken 2.0"

 • Leren zingen

  Waarom houden zoveel mensen van zingen? Omdat zingen bevrijdend is! Je hele lichaam doet mee. En hoe meer je dat toestaat, des te gelukkiger word je ervan. Dus het is ook nog eens gezond. Iedereen kan zingen, en op elk niveau is het waardevol. Begin gewoon en ga dat leuke avontuur aan. Hier lees je over zangtechniek en haar geschiedenis. Over verschillende stromingen, en hoe die elkaar overlappen en beïnvloeden. En verder lees je over de kinderstem en over zingen in een koor.

   

  Naar "Leren zingen"

 • Pianomuziek

  Klaviermuziek is door de geschiedenis heen vertegenwoordigd  in uiteenlopende muziekstijlen, in: de barok van Handel, de romantiek van Liszt tot de jazz van de beatniks. In dit dossier lees je daar meer over. Speciale aandacht is gewijd aan Rachmaninov. Hij is een van de meest gewaardeerde componisten en pianisten van de 20e eeuw. Voor Pepijn de Brouwer is deze componist zijn favoriet en inspiratiebron. Lees het interview met deze jonge pianist die over een absoluut gehoor beschikt. Hij speelt prachtig piano zonder een noot te kunnen lezen.

   

  Naar "Pianomuziek"

 • Musicals

  Musicals zijn populair. Hoe kan dat? Sommige critici vinden musicals maar kitsch. Volgens hen gaan ze nergens over en de muziek is oppervlakkig. In deze etalage blijkt dat zij het bij het verkeerde eind hebben.

   

   

  Naar "Musicals"

 • Online een instrument leren bespelen

  Een instrument leren spelen via videolessen op Youtube? Bewegend beeld is bij uitstek geschikt om te laten zien hoe je een instrument bespeelt: houding, vingerzetting, de combinatie met het geproduceerde muzikale geluid, met mondelinge toelichting. Je mist bij Youtube wel feedback op je muzikale verrichtingen. De 'Online muziekschool' biedt juist wel weer die combinatie van instructie, uitvoeren van de instructie en feedback.

   

  Naar "Online een instrument leren bespelen"

 • Digitale bronnen voor bladmuziek

  Het gericht zoeken naar bladmuziek op internet is lastig. Hoe zoek ik iets voor viool en gitaar? Catalogi van muziekbibliotheken bieden die toegang wel. Veel titels zijn onzichtbaar voor de traditionele algemene zoekmachines. Scorcer is een speciale metacrawler voor bladmuziekbronnen op internet. Het biedt toegang tot een groot aantal databases van gratis klassieke en populaire muziek. Digitale bronnen zijn er zeker, soms met een erfgoedkarakter.

   

  Naar "Digitale bronnen voor bladmuziek"

 • Muziek maken met de iPad

  Muzikanten maken al eeuwenlang gebruik van bladmuziek om muziek vast te leggen of te reproduceren. Bibliotheken beschikken over grote collecties bladmuziek, voor alle mogelijke instrumenten, combinaties van instrumenten, diverse genres, voor de amateur of professional. Met de komst van computertablets met aanraakscherm bieden zich nieuwe mogelijkheden aan voor muzikanten.

    

  Naar "Muziek maken met de iPad"

Muziekcollecties in Nederland

Overzicht van muziek in de collecties van grote Openbare Bibliotheken en instellingen in Nederland. Met een beschrijving van de collecties, bladmuziek, CD/DVD en literatuur over muziek, adresgegevens en websites.

Mogelijk gemaakt door:

 1. Nieuw in het dossier Online muziek leren

  Youtubefilmpjes als ondersteuning bij gitaarles

  5 augustus 2015

 2. Nieuw in het dossier Muziek maken

  50.000 oude Nederlandse liederen online beschikbaar

  4 november 2014

Meer nieuws