Thomas a Kempis

Eén van de bekendere modern devoten is Thomas a Kempis. Thomas is bekend geworden vanwege zijn boek De Imitatione Christi (Navolging van Christus). Het boek werd lange tijd beschouwd als de belangrijkste gids voor het Christelijk leven. Het is na de Bijbel het meest verspreide boek van de late middeleeuwen.

 • Van Latijnse school naar Windesheimse klooster Bekijk details

  Thomas (ca. 1380-1471) werd geboren in het Duitse Kempen, niet ver van Venlo, als zoon van Jan en Gertrude Hemerken. Hemerken betekent letterlijk ‘hamertje’ en verwijst daarmee naar het beroep van zijn vader die smid was. In 1392 vertrekt Thomas naar de Latijnse school in Deventer. Daar kwam hij onder de hoede van Florens Radewijns (ca. 1350-1400), volgeling van Geert Grote. Thomas werd opgenomen in het arme fraterhuis, een van de woongemeenschappen van de broeders van het gemene leven in Deventer.

  Bekijk details van Van Latijnse school naar Windesheimse klooster

 • De Imitatione Christi Bekijk details

  Thomas a Kempis heeft diverse werken geschreven, bijna allemaal in het Latijn. Latijn was immers de universele taal van kerk en wetenschap in die tijd. Thomas kopieerde de Bijbel zeker vier keer. Ook schreef hij verschillende historische traktaten, zoals de Chronicon montis Sanctae Agnetis, een kroniek over het klooster op de Agnietenberg. Hij schreef biografieën over zijn leermeester Florens Radewijns, Geert Grote negen andere broeders van het gemene leven. Tegenwoordig is hij echter vooral bekend...

  Bekijk details van De Imitatione Christi

 • Wessel Gansfort bij Thomas a Kempis op bezoek Bekijk details

  Zijn ouders waren niet rijk genoeg om zijn opleiding te bekostigen. Toch kon Wessel Gansfort (1419-1489) dankzij de vrijgevigheid van de vrouw van de burgemeester van Groningen in Zwolle studeren. De bakkerszoon verbleef er in het internaat van de Broeders des Gemenen Levens en zou Thomas a Kempis, die in het Agnietenklooster verbleef, regelmatig bezocht hebben.

  Bekijk details van Wessel Gansfort bij Thomas a Kempis op bezoek