Moderne Devotie Nu

Elke tijd, en misschien wel elk milieu, heeft zijn eigen motieven om zich met de Moderne Devotie bezig te houden.

Stichting Geert Grote Pen

De Stichting Geert Grote Pen (voorheen Geert Grote Alliantie) heeft vanaf 2011 jaarlijks de Geert Grote Pen uitgereikt. Een prijs voor de beste masterscriptie filosofie geschreven in de Nederlandse taal. De Pen, een eerbetoon aan de begaafde Deventer denker en wetenschapper Geert Grote (1340-1384), heeft een podium gegeven – “live” in de Latijnse School en in boekvorm – aan jonge denkers in onze moedertaal. Geert Grote is pleitbezorger geweest voor het gebruik van de moedertaal in de academische filosofie en daarnaast in de geesteswetenschappen in het algemeen.

Eind 2015 is besloten niet langer deze prijs uit te reiken. Dit blijkt uit de Geert Grote Pen Nieuwsbrief van 7 december 2015. Tomas Serrien is de laatste die de Geert Grote Pen heeft gekregen voor zijn scriptie Een fenomenologie van de muzikale ervaring. De aard en waarde van de muzikale belevingsexistentie (UGent).

 

 

Geert Grote Dag

Elk jaar op de eerste donderdag in september wordt in Deventer een Geert Groote Dag georganiseerd om daarmee haar bekendste inwoner te eren en zijn persoon en zijn gedachtengoed voor het voetlicht te brengen.

Geert Groote Huis

In het centrum van Deventer staat het Geert Groote Huis. In augustus 2011 werd de eerste steen gelegd. Het huis is gebouwd aan het Lamme van Dieseplein, op de fundamenten van de kapel van het Heer Florenshuis. In het Geert Groote Huis wordt veel aandacht besteedt aan het gedachtegoed van de stichter van de beweging.

Terug naar 'Moderne Devotie Nu'