
-
Geschiedenis
Alles is geschiedenis, op het moment dat u dit leest ligt het alweer in het verleden, maar dat bedoelen we hier natuurlijk niet. Een goede werkdefinitie van geschiedenis is de volgende: de wetenschap die gebeurtenissen uit het verleden onderzoekt en beschrijft. In dit overzicht concentreren we ons op de westerse geschiedenis.
-
Prehistorie en Protohistorie
De prehistorie of oertijd is de vroegste tijd van de menselijke geschiedenis, een tijd van jagers, vissers en verzamelaars. Ze leefden veelal in kleine groepen en hun territoria waren uitgebreid. Wanneer het voedsel voor de groep schaars werd trokken ze verder. Ze hadden weinig bezittingen, alles moest snel en makkelijk meegenomen kunnen worden naar nieuwe gebieden.
-
Oudheid
De Oudheid loopt zoals gezegd van ongeveer 3000 v. Chr. tot 500 na Chr. Er waren agrarische samenlevingen ontstaan, eerst in Mesopotamie, waar zo’n 10.000 jaar geleden de landbouw uitgevonden was. Men trok niet meer van plek naar plek, maar vestigde zich op één plaats.
-
Klassieke Oudheid
In de Klassieke Oudheid (Hellas, Rome, maar ook Carthago) bereikte de beschaving een hoog peil. Op vele terreinen werd er een enorme vooruitgang geboekt. Een vooruitgang waar we nu nog de vruchten van plukken.
-
Middeleeuwen
De Middeleeuwen (ca. 500 – ca. 1500, preciese periodisering blijft moeilijk) danken hun naam Middel-eeuwen aan het feit dat ze als een tussenperiode beschouwd worden. Een tussenperiode tussen de klassieke oudheid met zijn hoogcultuur en de Renaissance, opnieuw een tijd waarin kunst, cultuur en wetenschap grote hoogten bereikten. Een periode van verval, vandaar ook de benaming “de donkere middeleeuwen”. Er is een vroege, midden en een late periode te onderscheiden.
-
Renaissance
De Renaissance is een periode van grote bloei op allerlei terreinen. Het woord renaissance betekent letterlijk “wedergeboorte”, het is een wedergeboorte van de klassieke Griekse en Romeinse cultuur. Niet alleen op het gebied van de kunst, maar ook in de wetenschap en maatschappij vond die herorientatie plaats. Men schudde het juk van de kerk van zich af, ging zelf nadenken.
-
De Verlichting
De Verlichting is de tijd van de rede, de ratio. We laten deze periode meestal beginnen rond 1650 en eindigen bij het begin van de negentiende eeuw, zo rond 1800 dus. De stroming beïnvloedde niet alleen de filosofie, maar ook de wetenschap, de kunst en de politiek. De logica werd belangrijk, je moest zaken kunnen bewijzen, beredeneren. Op godsdienstig terrein gingen andere, vreemde godsdiensten een rol spelen, men werd toleranter. Filosofen pleitten zelfs voor godsdienstvrijheid.
-
Nieuwste tijd
Het is bijna een onmogelijkheid deze periode in kort bestek te behandelen. We laten deze tijd meestal rond 1800 beginnen. In 1776 waren de Verenigde Staten onafhankelijk geworden, Frankrijk had een bloedige revolutie achter de rug en de industrialisatie was begonnen, eerst in Engeland (tweede helft achttiende eeuw), later volgden Belgie en andere landen.
Boeken Geschiedenis
-
Nooit genoeg
Michael D'Antonio
Levensbeschrijving van de Amerikaanse zakenman en Republikeinse politicus (1946) die in 2016 een gooi doet naar het Witte Huis.
-
De levens van Jan Six
Geert Mak
Geschiedenis van de Amsterdamse patriciërsfamilie vanaf de zestiende eeuw tot en met de periode vlak na de Tweede Wereldoorlog.
-
De Clintons
Twan Huys
Portret van het bekende Amerikaanse echtpaar Bill en Hillary Clinton en hun sociale en politieke loopbaan.
-
Founding Fathers
Frans Verhagen
Leven en werk van de groep vooraanstaande Amerikaanse burgers die in 1776 de Onafhankelijkheidsverklaring opstelden en in 1789 de Amerikaanse Grondwet.
-
Donald Trump
Charles Groenhuijsen
Overzicht van het leven, werk en de achtergronden van Donald Trump, kandidaat voor de Republikeinen tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.
-
Cécile en Elsa, strijdbare freules
Elisabeth Leijnse
Dubbelbiografie van de freules Cécile de Jong van Beek en Donk (1866-1944), een feministe, en haar zuster Elsa (1868-1939), gehuwd met de componist Alphons Diepenbrock.
-
Cruciale keuzes
Hillary Rodham Clinton
Terugblik door de Amerikaanse politica op de vier jaren dat zij minister van Buitenlandse Zaken was.
-
HRC
Amie Parnes, Jonathan Allen
Portret van de Amerikaanse politica Hillary Clinton (1947- ) als minister van Buitenlandse Zaken (2009-2013).
-
Katoen
Sven Beckert
Geschiedenis van de katoenteelt, die de aanzet vormde voor wereldwijde industrialisatie en gepaard ging met kolonialisme en slavernij.
-
1924
Peter Ross Range
Overzicht van de wijze waarop Adolf Hitler rond 1924 via een putsch, een proces en het schrijven van 'Mein Kampf' de weg naar de macht uitstippelde.
-
Selma
Carolijn Visser
Levensverhaal van Selma Vos (1921-1968), waarbij haar periode in communistisch China centraal staat en de rest van haar leven in flashbacks wordt belicht.
-
Winston Churchill, vader van Europa
Felix Klos
Politieke biografie van de Britse politicus (1874-1965), in het bijzonder over zijn betekenis voor de Europese samenwerking.
-
Karl Dönitz
Barry Turner
Biografie van grootadmiraal Karl Dönitz (1891-1980), de bevelhebber van de Duitse onderzeebootvloot tijdens de Tweede Wereldoorlog en na de dood van Hitler korte tijd leider van het Derde Rijk.
Contact

De redactie wordt gevoerd door de Bibliotheek Arnhem. Vragen en/of opmerkingen over de Digitale Etalage Geschiedenis? Laat het ons weten!
In beeld
Verleden van Nederland
Fragment uit aflevering 1, 'Verloren Verhalen', van de 8-delige docementaireserie Verleden van Nederland. Behandeld wordt de periode prehistorie - 500 n. Chr.
Powered by
