Desiderius Erasmus van Rotterdam

Athenaeumbibliotheek Deventer, Tresoar Leeuwarden en de Bibliotheek Rotterdam hebben heel veel boeken van Desiderius Erasmus. Deze boeken zijn niet alleen voer voor kenners. Ze zijn voor iedereen de moeite waard!

Om te beginnen als prachtige en waardevolle relikwieën uit ons gezamenlijke verleden. Maar vooral ook om hun inhoud. Want Erasmus had opvattingen die ook vandaag de dag nog relevant en waardevol zijn, die van belang zijn voor iedereen die nu leeft en deelneemt aan de samenleving.

Erasmus schrijft namelijk over wat mensen doen, wat mensen drijft. Centraal in zijn boeken staan taal, gedrag en geloof. Daarom blijft hij actueel. Deze drie onderwerpen zijn immers in elke samenleving actueel. Denk maar aan taaltoetsen, huftergedrag en fundamentalisme. Daarbij komt, dat Erasmus een onderwijzer was in hart en nieren. Vrijwel al zijn boeken schreef hij met de bedoeling om zijn lezers te onderwijzen. Om het taalgebruik van mensen beter, nauwkeuriger en stijlvoller te maken. Om het gedrag van mensen te verbeteren. Om het geloof van mensen oprechter en persoonlijker te maken.

Cruciaal voor Erasmus is het begrip evenwicht. Het goede is voor hem het midden tussen twee uitersten, tussen twee kwaden. Evenwicht in mensen zorgt voor evenwicht tussen mensen, voor een evenwichtige samenleving, vindt Erasmus. Hij heeft een afkeer van extremisme, verdeeldheid en geweld.

Natuurlijk had Erasmus genoeg gebreken. Niets menselijks was hem vreemd. Deze Erasmus was geen heilige. Hij was een schrijver die zijn ideeën over mens en samenleving literair heeft opgeschreven. Daarom is hij ook vandaag de dag voor ons relevant en waardevol. Daarom laten we hier zien, wat Erasmus ons te vertellen heeft, en te leren. Waarom hij voor iedereen nu de moeite waard kan zijn. Aan de hand van ons eigen waardevolle bezit. Oordeel zelf.

Facetten van Erasmus

Blog over Erasmus

Contact

Vragen of suggesties? Mail ons!

Tresoar
contactpersoon: Luc de Vries
e-mail: luc.devries@tresoar.nl
Tel: 058-7890726
 

In beeld

Durf te denken

Animatie uit het HUMAN-programma 'Durf te Denken' door Sverre Fredriksen en Leander Huizinga op basis van tekst van Leon Heuts en verteld door Hadewych Minis.

Meer

Samenwerkende instellingen

Uitgelicht

Vrijdenkers in Bazel

Erasmus verbleef graag in Bazel vanwege de vele humanistische geleerden, zoals Oecolampadius, Franck en Castellio. Werken van deze drie geleerden zijn te vinden in de Athenaeumbibliotheek in Deventer.