Zonnepanelen en subsidie

Import van zonnepanelen De meeste panelen worden geproduceerd in China. De Europese Unie en China hebben in de zomer van 2013 een akkoord gesloten over de import van zonnepanelen uit China. In het akkoord zijn onder andere afspraken gemaakt over de minimale prijs van zonnepanelen en de maximale hoeveel die naar Europa geïmporteerd mag worden.

Subsidie en beleid

De landelijke overheid hielp tot augustus 2013 mee met een subsidie op zonnepanelen. Daarna was de landelijke subsidiepot voor 2013 leeg.

Ruim 90.000 huishoudens kregen bij de aanschaf van zonnepanelen een premie van maximaal 650 euro. Dat is de tegemoetkoming die je krijgt wanneer je een installatie met een piekvermogen van 3,5 kilowatt aanbrengt. Hiermee kan genoeg energie worden opgewekt voor een gemiddeld huishouden. De aangeschafte zonnepanelen wekken in totaal 315 GWh duurzame stroom per jaar op.

Er zijn ook leningen specifiek voor de aanschaf van zonnepanelen. Enkele woningcorporaties bieden zonnepanelen aan huurders van woningen. Er zijn ook gemeenten die regelingen hebben om het gebruik van duurzame energie te stimuleren.

Ook met collectieve inkoop zijn er financiële voordelen te behalen.

Meer informatie: Energiesubsidiewijzer. Meer informatie over de importheffing.

Zon in Zeeland

In Zeeland zijn er voor woningeigenaren acties van onder andere Het Zon Effect en Delta Zon Garant. Daarnaast zijn er de Zeeuwse Zonnefabriek (voor scholen), Stadlander (voor huurders in Tholen/Sint Philipsland), en het project Boer zoekt buur waarbij burgers investeren in zonne-energie op boerendaken in ruil voor producten. Meer informatie op deze website: Zeeuwse energie initiatieven – Zon Blog over zon in Zeeland: Huishouden met eigen website over opbrengst van eigen zonnepanelen www.energiebewustzeeland.nl