Zoutkristallen als alternatief voor de huidige zonnepanelen

Gepubliceerd op: 16 februari 2015 14:24

Een gangbare zonnecel bevat silicium. Silicium is een halfgeleider. De foto-elektrische eigenschappen van silicium maken het geschikt voor zonnecellen. In 2014 bevatten bijna alle zonnepanelen silicium. I n de toekomst kan dat met zoutkristallen misschien veel goedkoper.

Nieuwe materialen

Perovski, een Russische deskundige op  het gebied van mineralen in de 19e eeuw, is de ontdekker van het kristal perovskiet in de Oeral in Rusland. Perovskiet is een zoutkristal. Bij toeval ontdekte een onderzoeker in Engeland dat de opbrengst van energie bij een hele dunne laag perovskiet al interessant is.

Het verschil is, is dat perovskiet veel meer beschikbaar is en dat het minder kosten met zich meebrengt in de productie. Verder hoeft een zonnecel van perovskiet minder groot te zijn.

Een gewone siliciumzonnecel is ongeveer 180 micrometer dik. Om hetzelfde rendement te behalen hoeft een zonnecel van perovskiet maar 1 micrometer dik te zijn.

Wetenschappers zijn nog volop bezig met onderzoek naar het gebruik van perovskiet bij lage temperaturen en bij jarenlange zonnestraling en warmte.

Bronnen

  • website van ECN 
  • Licht gezouten / Martijn van Kalmthout. In: Volkskrant, 14 -02-2015, bijlage: Sir Edmund, p. 44-47
  • Woonbewust blog