Uitreiking P-NUTS Awards

Gepubliceerd op: 20 april 2015 12:58

Op 16 april werden de P-NUTS Awards, dé aanmoedingsprijs voor lokale duurzame energie, uitgereikt in Theaters Tilburg. Een Zeeuwse inzending won de Mooiste Regionale Samenwerking Award. 71 initiatieven -een record- zonden dit jaar in voor de P-NUTS Awards. De inzendingen kwamen uit alle delen van het land, één inzending kwam uit buurland België. De uitreiking van de P-NUTS Awards vond plaats tijdens de themadag ‘Samen werken aan duurzame energieregio’s’.

Juryvoorzitter IJmert Muilwijk: “Er zijn nog niet veel regionale samenwerkingen bekend. Energieke Sportverenigingen Borssele zijn een mooi voorbeeld van regionale samenwerking. Breed opgezet – met bewoners, milieu-organisaties, bedrijven en gemeente. Knap omdat zij laten zien dat ook in een regio met soms tegengestelde belangen weldegelijk goed samengewerkt kan worden. Dit vond de jury een award waard.”

Het andere genomineerde initiatief was Widar in de Zon, een samenwerking tussen Ecoplaza, basisschool Widar in Delft en ouders en klanten. “Heel lokaal, in Delft, maar wel een goed voorbeeld van samenwerking tussen bedrijf, onderwijsinstelling en bewoners/ouders.”

De jury gaf een speciale vermelding aan Noordelijk Lokaal Duurzaam. “Een hoopgevend initiatief maar verkeert nog in de beginfase, wij gaan hier nog veel van horen,” aldus de jury.

Het Belgische Ecopower ontving de Mooiste Coöperatie Award. Amsterdam sleepte maar liefst drie Awards in de wacht. Micro-warmtenet BUURTzoektWARMTE, energie-besparingsbedrijf Hoom en Vandebron Zonnecollectief namen een award mee terug naar Amsterdam.

Alle inzending voor de P-Nuts Awards staan op de website van P-Nuts en zijn gebundeld in de uitgave ‘Regio’s in de spotlights. P-Nuts Awards 2015’. 

Met de uitreiking van de P-NUTS Awards wordt gevierd dat lokale, duurzame energie al (lang) kan. Om het jaar worden de voorlopers, de doeners, met een award in de schijnwerpers gezet. Zij hebben de paden gebaand zodat anderen hen kunnen volgen. De overgang naar lokale en duurzame energie wordt versneld wanneer energie-initiatieven van elkaar leren, bij elkaar aanhaken en elkaar ondersteunen.

Een onafhankelijke jury onder voorzitterschap van Prof. Jacqueline Cramer, oud-minister en directeur van het Utrecht Institute for Sustainability en IJmert Muilwijk, oud-SER-lid en voorzitter van branchevereniging ODE, beoordeelde de inzendingen voor de P-NUTS Awards.