Afval is goud waard: recycling

Voorkomen van afval heeft de voorkeur. Daarna komt hergebruik en recycling. We produceren in Nederland met zijn allen een gigantische afvalberg. Per jaar worden er bijvoorbeeld 970,5 miljoen plastic flessen verkocht. 550 miljoen plastic flesjes worden weggegooid. Slechts 1 op de 4 plastic flessen wordt gerecycled.

Per jaar worden er 1,5 miljard blikjes gemaakt in Nederland; 88% daarvan belandt in de aluminium recycling. 

In het afval zitten ook kostbare grondstoffen zoals goud, koper en zilver. Het CBS heeft berekend dat er jaarlijks 27 miljoen euro aan goud in de afvalbak terecht komt. 

In 2012 is voor 73 miljoen euro aan grondstoffen verloren gegaan. Deze grondstoffen zijn afkomstig uit afgedankte elektrische apparaten die in het restafval zijn terecht gekomen. In totaal zorgden afgedankte elektronische en elektrische apparaten voor 368 miljoen kilogram afval in 2012.
In dit afval zitten veel ruwe grondstoffen die nog te hergebruiken zijn, maar jaarlijks komt ongeveer 10 procent van dit afval in het restafval terecht, wat niet gerecycled wordt. Dat is natuurlijk heel erg jammer.

Als je kijkt naar het gemiddelde per persoon aan afval dan realiseer je je pas goed om hoeveel het gaat: 1,5 kilogram afval per persoon per dag ofwel 730 kilo afval van 1 persoon per jaar. 

Afbeelding uit Omgeving Infographics © Ars Scribendi

Cradle to cradle

Volgens het cradle to cradle-principe wordt hergebruik van materialen toegepast. Een goed voorbeeld zijn Ro&Ad Architecten. Zij hebben bijvoorbeeld een drijvende brug gemaakt bij het vestingwerk Ravelijn op den Zoom in Bergen op Zoom. Het onderstel is geheel van polyethyleen, het dek van Accoya-hout, vastgezet met roestvrijstalen bouten. Zo kan hij in de toekomst volledig worden gedemonteerd en gerecycled.
Een ander voorbeeld is het project Good House van het architectenduo, waarover zij vertelden tijdens een Energiecafé in 2015 in Middelburg.

Upcycling
Afgedankte spullen kun je hergebruiken. Bij upcycling ga je afval niet alleen hergebruiken, je maakt er ook mooie en waardevolle designproducten mee. Bijvoorbeeld van een cd-rek kun je een schoenenrek voor in de hal maken.

Meer informatie